Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

PvdA: gaskraan Groningen mogelijk verder dicht

PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos.
PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos. Foto ANP/ Bart Maat

De PvdA sluit niet uit dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) de gaskraan verder dicht moet draaien omwille van de veiligheid van Groningers. Dat zei Tweede Kamerlid en PvdA-woordvoerder Jan Vos vandaag na afloop van een werkbezoek aan Groningen.

Kamp wil het komende jaar 39,5 miljard kuub aardgas winnen in het door aardbevingen getroffen Groningen. Vos:

“Ik betwijfel of de minister de gaswinning daarmee voldoende terugbrengt. Er bestaat nog steeds een kans van eenmaal in de tien jaar dat er een beving komt met een kracht van 4,1 op de schaal van Richter.”

Lokale bestuurders in Groningen en verschillende oppositiepartijen zoals ChristenUnie, PvdD, SP en GroenLinks koersen al langere tijd op maximaal 30 miljard kuub aardgas. Met dat voorbeeld kwam het Staatstoezicht op de Mijnen in een advies uit 2013.

Hoewel uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat de ‘leveringszekerheid’ van aardgas aan Nederlandse huishoudens, industrie en ook het buitenland gegarandeerd blijft als er niet meer dan 30 miljard kuub per jaar gewonnen wordt, wil minister Kamp daar nog niet aan. Een miljard kuub gas leverde de schatkist vorig jaar zo’n 220 miljoen euro op.

Woensdag is er in de Tweede Kamer achter gesloten deuren een technische briefing over de Groningse gaswinning.