Economie

Profiteren van andermans faillissement? Dat doe je zo

Foto ANP

Ruitenwissers, vervangingsrubbers en olie van Halfords. Televisies van Neckermann. Ze zijn weer te krijgen, maar niet in de winkel of per postorder. Want Halfords en Neckermann gingen onlangs failliet. En dus wordt de inventaris van de bedrijven geveild, winkelartikelen incluis.

Vandaag maakt het CBS bekend hoeveel bedrijven er afgelopen jaar failliet gingen. Dat zullen er een stuk minder zijn dan een jaar eerder. In rampjaar 2013 werden er 12.499 faillissementen uitgesproken, het hoogste aantal ooit sinds 1951. Ruim 8.000 bedrijven moesten hun deuren sluiten. De teller voor afgelopen jaar, tot december dus, staat op 8.885.

Update

CBS: Het aantal faillissementen kwam eind 2014 uit op 6645, een vijfde minder dan in 2013.

Dat is niet alleen maar goed nieuws voor ondernemers. Het aantal faillissementen is namelijk nog wel hoger dan in crisisjaar 2008.

De misère van ondernemers is wél een ondernemingskans voor anderen. Failliete bedrijven laten regelmatig een inventaris achter. Bureaustoelen, computers, koopwaar, flipboards. Dat komt via curator of bank bij een opkoper of veilinghuis terecht. Via die laatste kunnen particulieren direct op alles bieden.

Zoals bij veilinghuis BVA uit Amersfoort. Het bedrijf haalde vorig jaar 120 miljoen euro op uit zijn veilingen. Ongeveer veertig procent daarvan is afkomstig uit faillissementsveilingen, zegt directeur Rob Meijer. Hij zegt nu vooral spullen binnen te krijgen uit de retailsector, transport, en grafische bedrijven.

Veilinghuis DAAN Auctions doet jaarlijks zo’n 600 veilingen in Nederland en België. Daarvan is een aanzienlijk groter deel afkomstig uit faillissementen: ongeveer 80 procent.

Minder faillissementen is niet meteen slecht voor zijn handel, zegt directeur Frank Oosterbeek. Want niet uit elk bedrijf is veel te halen. Die laten alleen “lege dozen achter”.

“Aan het begin van de crisis, in 2008 en 2009, gingen veel kleine bouwbedrijven failliet. Maar die lieten weinig achter. Voor ons zit daar niets in.”

Niet alleen voor veilinghuizen is een faillissement fijn. Ook jij kan je er voordeel meedoen. Hoogste bod op die televisie tot nog toe? 100 euro.