Nederlandse kanshebber duurt 2 minuten en 15 seconden

Een Nederlands succesje bij de bekendmaking van de Oscarnominaties gisteren: de film A Single Life van de studio Job, Joris & Marieke is genomineerd in de categorie korte animatiefilm.

Het ruim twee minuten durende animatiefilmpje gaat over een meisje dat ontdekt dat ze door haar leven heen en weer kan reizen met behulp van een vinyl plaatje.

Joris Oprins (1979), Job Roggeveen (1980) en Marieke Blaauw (1979), die elkaar kennen van hun opleiding in Eindhoven, kwamen op het idee toen ze naar een plaat luisterden die oversloeg. „We raakten in een discussie over wat er nog meer zou kunnen gebeuren in dat ene moment”, zegt Job Roggeveen. „Het voelde alsof we een stukje door de tijd hadden gereisd.”

De Nederlanders hebben concurrentie van vier andere animatiefilmpjes, waaronder een van Disney. De film Feast is net als The Bigger Picture (Groot-Brittannië), Me and my Moulton (Canada) en The Dam Keeper (VS) genomineerd. Roggeveen kan moeilijk inschatten hoeveel kans ze maken: „De concurrentie wordt steeds sterker. Bij Disney zullen vijftig man een jaar aan hun film gewerkt hebben. Wij doen het met drie man in drie maanden.”

De animatiestudio uit Utrecht maakte eerder onder andere de clip bij de muziekhit Ik neem je mee van Gers Pardoel. Recentelijk werd de studio ingehuurd door de organisatie van de Utrechtse start van de Tour de France om een promotiefilmpje te maken.

In 2000 won de Nederlander Michaël Dudok de Wit met zijn korte animatiefilm Vader en dochter in dezelfde categorie de Oscar. Dit jaar worden de belangrijkste filmprijzen op 22 februari uitgereikt in Hollywood.