BP wacht 11,7 miljard boete

Boorplatform Deepwater Horizon vloog op 21 april 2010 in brand.
Boorplatform Deepwater Horizon vloog op 21 april 2010 in brand. Foto Reuters

Het Britse olieconcern BP wacht een civielrechtelijke boete van maximaal 13,7 miljard dollar (11,7 miljard euro) als gevolg van de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico. De rechtbank in New Orleans velde gisteren het oordeel over de hoeveelheid olie die tijdens de natuurramp in de zee stroomde, waardoor ook meer duidelijkheid kwam over het maximale schadebedrag. Rechter Carl Barbier hamerde de totale lekkage af op 3,19 miljoen vaten olie. BP moet 4.300 dollar betalen per vat olie dat in zee verloren is gegaan.

De maximale claim tegen BP is vier keer hoger dan het bedrag dat BP tot nu toe voor de afwikkeling heeft gereserveerd. Het precieze bedrag waarvoor BP wordt aangeslagen wordt later vastgesteld.

De olieramp voor de kust van Louisiana, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, werd veroorzaakt door een explosie in april 2010 op het boorplatform Deepwater Horizon. Er vielen elf doden. BP was eerder aangewezen als hoofdverantwoordelijke. (ANP)