Obama en Cameron: nu niet het moment voor nieuwe sancties tegen Iran

David Cameron en Barack Obama tijdens hun persconferentie.
David Cameron en Barack Obama tijdens hun persconferentie. Foto EPA/ Michael Reynolds

Nu is niet het moment voor verdere sancties tegen Iran vanwege zijn omstreden kernprogramma. De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron deden eensgezind tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis een oproep aan het Amerikaanse Congres. Nieuwe sancties, zo stellen zij, kunnen schadelijk zijn voor een deal over Irans nucleair programma.

“Er is geen goede reden voor ons om te proberen de onderhandelingen te ondermijnen voordat die tot een einde zijn gebracht”, zei Obama tegen journalisten volgens persbureau Reuters.

Volgens onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel haalt Obama “alles uit de kast” om te voorkomen dat het Congres nieuwe sancties instelt:

“Door die oproep samen met de conservatieve Britse premier Cameron te doen, hoopt Obama er meer gewicht aan te geven bij het door de Republikeinen gedomineerde Congres. Zetten ze het sanctiesplan door, dan zal Obama er zijn veto over uitspreken, dreigt hij.”

De VN-Veiligheidsraad en Duitsland proberen al geruime tijd Iran te overreden om zijn kernprogramma terug te schroeven in ruil voor het opheffen van sancties. Zij vermoeden dat Iran werkt aan kernwapens. Iran heeft dit altijd stellig ontkend en zegt dat het kernprogramma alleen vreedzame doelen dient.

Deadline uitgesteld in Wenen

Afgelopen november werd er tijdens onderhandelingen in Wenen geen akkoord bereikt. De deadline voor een nieuwe deal werd uitgesteld tot eind juni. Iran werd beloofd dat het alvast miljarden aan bevroren tegoeden terugkreeg.

Een lid van het Iraanse onderhandelingsteam noemde in Wenen een akkoord “onmogelijk”, maar daarna zei de Iraanse president Hassan Rouhani dat een akkoord er vroeg of laat toch zal komen.

Handen ineen na aanslagen Parijs

Obama en Cameron beloofden verder de handen ineen te slaan om terreur in hun eigen landen te bestrijden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Ze reageerden op de angst die er is ontstaan in Europa en de Verenigde Staten voor verdere uitbreiding van terreur.

“Dit is een probleem dat veel verdriet, tragedie en vernietiging met zich meebrengt. Maar het is er een dat we uiteindelijk zullen verslaan,” zei Obama volgens persbureau AP. Cameron noemde de verantwoordelijken voor de aanvallen in Parijs onderdeel van een “giftige, fanatieke dodencultus”:

“We weten waar we tegen strijden, en we weten hoe we gaan winnen.”

Cameron kwam naar het Witte Huis met het verzoek aan Obama om Amerikaanse technologiebedrijven ervan te overtuigen regeringen meer toegang tot versleutelde communicatie te geven die terroristen mogelijk gebruiken om aanslagen te plannen. Dit verzoek heeft tot twijfel geleid; het zou een schending van privacy kunnen betekenen.

Obama nam geen standpunt in over het verzoek, maar zei volgens AP wel dat het belangrijk is om terroristen in de gaten te houden die sociale media gebruiken. Maar hij sprak van het “behouden” van mogelijkheden die er zijn om dat op een legale, rechtmatige manier te doen.