Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nederlander in Indonesië wacht zondag executie

Nieuwe president Widodo niet bereid tot clementie.

De 62-jarige Nederlander Ang Kiem Soei wordt naar alle waarschijnlijkheid zondagmorgen vroeg op een afgelegen eiland bij Java door een vuurpeloton geëxecuteerd. Ruim tien jaar geleden werd hij veroordeeld wegens productie van xtc.

Jarenlang gold in Indonesië een moratorium op de doodstraf. Maar die tijd is voorbij. De nieuwe populistische president Joko Widodo is hard en helder: regels zijn regels, de doodstraf is de doodstraf.

Bart Stapert, de Nederlandse advocaat van Ang, en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag doen er alles aan de aanstaande executie af te wenden, zeggen ze zelf. „Wij hebben vandaag bij de rechtbank van de Indonesische stad Tangerang een nieuw herzieningsverzoek ingediend”, zei Stapert aan de telefoon vanuit Cilacap, de Javaanse stad in de buurt van de gevangenis Pasir Putih (Wit Zand). Maar de Indonesische autoriteiten toonden zich niet bereid dit verzoek in ontvangst te nemen. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei eerder dat er op „de hoogste niveaus” gesprekken gaande zijn.

Vooralsnog lijkt de Indonesische houding onwrikbaar. President Widodo toonde zich de afgelopen dagen onverbiddelijk: „Drugscriminelen hebben de toekomst van dit land verwoest”, zei de president. Ook in de toekomst zullen gratieverzoeken en gelobby van buitenlandse overheden vruchteloos zijn, zei hij.

Ang Kiem Soei zal waarschijnlijk zondag sterven samen met vijf andere drugscriminelen – een Indonesische vrouw, een Vietnamese vrouw, een Braziliaanse man, een Nigeriaanse man en een man uit Malawi.

De tenuitvoerlegging is niet onverklaarbaar. Widodo heeft één doel voor ogen tijdens zijn presidentschap: Indonesië op orde krijgen. Corruptie moet bestreden worden. De wet uitvoeren zoals die geschreven is, is volgens de Indonesische president een vereiste wil Indonesië zich verder ontwikkelen.

Indonesische rechters oordeelden in 2003 dat Ang Kiem Soei eigenaar was van twee xtc-fabrieken die tot de grootste van de wereld behoorden. Zelf zegt Ang Kiem Soei, geboren op toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea in 1952 en in de jaren zeventig neergestreken in Utrecht, dat het nooit bewezen is dat hij een Raja Narkoba, ofwel drugskoning, is.

De nieuwe harde Indonesische lijn kan de komende maanden voor veel ophef en diplomatieke conflicten zorgen. Een andere Nederlander, Siegfried Mets, wacht eveneens executie wegens een drugsdelict. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt Indonesië van hypocrisie. Het lobbyt zelf om ter dood veroordeelde Indonesiërs in Saoedi-Arabië te redden, maar weigert hetzelfde voor buitenlanders in eigen land te doen.