Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

‘Nederland telt voor het eerst meer ongelovigen dan gelovigen’

Bijbel op kerkbank in Protestantse kerk.
Bijbel op kerkbank in Protestantse kerk. ANP / Roos Koole

Nederland telt voor het eerst meer ongelovigen dan gelovigen. Dat meldt dagblad Trouw, op basis van een onderzoek van Ipsos en de Vrije Universiteit, dat werd uitgevoerd in opdracht van de krant. Wel gelooft meer dan de helft van de Nederlanders in het hiernamaals.

Iets meer dan een kwart van de bevolking is atheïst, 31 procent weet niet of God of een hogere macht bestaat (agnost), 27 procent denkt dat er iets als een hogere macht of kracht is (ietsist) en 17 procent gelooft in God. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed in 2012 voor het laatst onderzoek naar het geloof van God in Nederland. Toen waren er nog wel iets meer gelovigen dan ongelovigen.

Geloof in hiernamaals nog wel springlevend

Het geloof in het hiernamaals is nog wel springlevend, blijkt volgens de krant uit het onderzoek. Meer dan de helft van de bevolking gelooft op een of andere manier in het leven na de dood. Ruim veertig procent van de Nederlanders beschouwt zichzelf als spiritueel.
Namens de VU voerden politicoloog André Krouwel en godsdienstpsycholoog Joke van Saane het onderzoek uit.