Beethoven componeerde met hart

Ludwig van Beethoven volgde bij het componeren mogelijk letterlijk zijn hart. De opvallende ritmes en patronen in sommige van zijn composities lijken te zijn geïnspireerd door een hartritmestoornis, stellen Amerikaanse wetenschappers, onder wie een medisch historicus, een cardioloog en een muziekwetenschapper.

De onderzoekers van de Universiteit van Michigan en de University of Washington School of Medicine in Seattle publiceerden hun inzichten onlangs in het wetenschapsblad Perspectives in Biology and Medicine. Het team bestudeerde de ritmische patronen in stukken. Uit medische documenten over de componist blijkt dat hij mogelijk leed aan een hartritmestoornis. „Als je hart onregelmatig klopt vanwege een hartritmestoornis, dan doet het dat in bepaalde voorspelbare patronen”, zegt onderzoeker Joel Howell van de de Universiteit van Michigan Medical School. „We menen enkele van deze patronen terug te horen in zijn muziek.”

Beethoven was overigens een allesbehalve gezonde man. Hij zou behalve syfilis ook het prikkelbare darmsyndroom en een lever- en nierziekte hebben gehad. Zijn bekendste aandoening was waarschijnlijk doofheid, die er trouwens toe geleid zou kunnen hebben dat hij zich meer dan anderen bewust was van zijn hartslag.