Luisteren: de tips voor Noorderslag van de NRC-muziekredactie

De Amsterdamse zangeres Bea, die op Noorderslag optreedt.
De Amsterdamse zangeres Bea, die op Noorderslag optreedt. Screenshot Youtube.com

Morgenavond is de Groningse Oosterpoort het toneel van talloze acts die zich presenteren op het jaarlijkse showcasefestival voor veelbelovende Nederlandse muzikanten, Noorderslag. De NRC-muziekredactie selecteerde er alvast vijf, beluister ze hier.

Yuko Yuko

Hij is pas 19, komt uit het Friese Dokkum en werd al door 3voor12 al opgenomen in het lijstje van acts waarvan ze komend jaar veel verwachten (12van3voor12): Elias Elgersma, beter bekend als Yuko Yuko. Hij is productiever dan de gemiddelde lopende band in een koekjesfabriek en bracht al een dozijn EP’s uit vanuit zijn slaapkamer. Deel daarvan werd in onder meer Mexico en Frankrijk opgepikt. En dan schijnt hij nog drie albums ergens te hebben liggen. Elgersma maakt dezelfde soort muziek als slackermuzikant Mac DeMarco: zwierige gitaarliedjes die allemaal net een beetje vals klinken. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper omschrijft (€) zijn stijl in de Eurosonic/Noorderslag-special in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad als volgt:

“Nostalgische eighties new wave en synthpop met dromerig nonchalante vocalen. Ook opvallend zijn Yuko Yuko’s zelf geknutselde, kreupel-hip als oude VHS-tapes ogende muziekvideo’s.”

Sevdaliza

Deze Rotterdamse komt oorspronkelijk uit Iran, speelde vroeger basketbal op topniveau en brengt nu met rasse schreden haar wulpse r&b aan de man dankzij een deal bij platenlabel WARP. Je kon haar al zien op festivals als Pitch, Motel Mozaïque en het Amsterdam Dance Event. Ook Sevdaliza is één van de 12van3voor12. Kuyper:

“Imponeert met sensuele zang op diepe beats. Het met een dampende video gepaard gaande Backseat Love heeft FKA twigs referenties.”

Sarah-Jane

De Amsterdamse Surinaamse Sarah-Jane, die je misschien kent als vaste achtergrondzangeres van Glennis Grace, is bezig naam voor zichzelf te maken. Zo verzorgde ze al de aftershow van r&b- en soulster D’Angelo in Paradiso en werd door Radio 6 Soul & Jazz als talent bekroond. Eind vorig jaar won ze de Amsterdamse Popprijs. Kuyper noemt haar in NRC Handelsblad een “groot soultalent met opvallend gigantische afrobos”:

“Met haar eerste single Psychedelic Love maakt ze in duidelijke taal haar punt in Macy Gray-sfeer: funky soul met een rauw electrorandje.”

Kovacs

Het wolfmeisje, of het meisje met die wolfmuts, daarachter schuilt de rauwe zang van de 24-jarige Eindhovense Sharon Kovacs. Ze speelt dit weekend zowel op Eurosonic (vanavond) als Noorderslag (morgen), een voortzetting van een jaar waarin ze haar talent op grote en belangrijke festivals als North Sea Jazz en Lowlands kon laten zien. En dan werd er ook nog een documentaire over haar gemaakt, Wolflady, die onlangs op het IDFA te zien was. Kuyper omschrijft (€) Kovacs’ muziek als volgt:

“In haar huiveringwekkend duistere, filmische pop zijn flinters ter herkennen van de ruigheid van Janis Joplin, de onvoorspelbare timing van Nina Simone, de vocale klasse van Shirley Bassey en de ongenaakbare zelfspot van Grace Jones.”

Kovacs’ single My Love kan zo op een Bondsoundtrack:

Bea

Het enige dat bekend was van Bea toen ze haar nummer ‘Breadwinner’ op Soundcloud zette vorig jaar, was dat ze Bea heette. Of Bea1991. Dat de persfoto Bea gehuld in een bodysuit met spierprint in een bad toonde, hielp ongetwijfeld in de aandacht die ze kreeg van, volgens Kuyper “opvallend veel Britse media” zoals NME en The Guardian. Nu weten we dat ze 23 is, uit Amsterdam komt en Britse ouders heeft, opgroeide op het platteland en zichzelf gitaar en piano leerde spelen. Maar haar achternaam houdt ze bewust geheim. Afgelopen november speelde ze in de kleine zaal van Paradiso de liedjes van haar EP waarop ze met producer Benny Sings samenwerkte. Kuyper noemt (€) haar muziek in NRC Handelsblad als “mysterieus en hypnotiserend”:

“Bea heeft geen statement en hangt geen filosofie aan. Ze gelooft in de kracht van haar uitgesproken desoriënterende beeldtaal die moet aansluiten bij de muziek waaraan ze lang sleutelde. [...] Bea blinkt nu uit in dromerige, soms wat minimale elektropop met triphopbeats, soms op Lykke Li lijkende vocalen en intrigerende teksten. De band waarmee ze onder meer in Groningen op Eurosonic/Noorderslag (14-17 jan) gaat optreden is net gevormd.”

Lees de volledige Eurosonic/Noorderslag-special (€) met daarin alle genoemde tips en interviews in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

Lees zaterdag 17 januari het hoogtepuntenverslag van Eurosonic en zondag 18 januari dat van Noorderslag op nrc.nl/muziek. Lees ook de tips voor Eurosonic terug.