Kwestie rond bezet GVB-wachthuis duurt nog even langer voort

Met een kort geding probeert het GVB na bijna een jaar een bezet wachthuisje te ontruimen.

De zaak is aangehouden, want er moet wéér gepraat worden.

Al meer dan negen maanden heeft een groep bewoners van de Architectenbuurt in Oost een leegstaand wachthuisje van het GVB bezet en omgevormd tot buurthuis, maar daar zou nu een einde aan kunnen komen. Maar helemaal zover is het nog niet.

De rechter deed dinsdag nog geen uitspraak in een kort geding dat de vervoerder tegen Stichting Blije Buren, dat de bezetting van het huisje en het buurtproject dat daar werd gestart coördineert, had aangespannen. Het GVB wil dat het pand ontruimd wordt. De rechter besloot de zaak aan te houden tot het einde van de maand. Eerst moeten het GVB, Stichting Blije Buren en het stadsdeel weer praten.

De vraag is of de twee weken uitstel iets gaan veranderen aan de situatie, want de standpunten van de partijen zijn onveranderd gebleven. Stichting Blije Buren vindt nog steeds dat ze het gebouw rechtmatig heeft bezet en vindt niet dat er sprake is van spoedeisend belang voor het GVB. Het GVB noemt de bezetting nog steeds onrechtmatig.

Het spoedeisend belang is er volgens het GVB inmiddels wel, zegt een woordvoerder. Al langer was het plan dat het huisje naar het Carrascoplein bij station Sloterdijk zou verhuizen, maar sinds november is pas concreet geworden dat de aannemer het gebouw voor 1 maart wil opleveren.

Tussen Stichting Blije Buren en het stadsdeel vindt vandaag een gesprek plaats. Dat gaat volgens een woordvoerder over „de manier waarop we omgaan met en de invulling van het VSD-beleid (versterking sociaal domein, red.).”

Mocht de rechter eind januari besluiten dat het wachthuisje ontruimd moet worden, dan is het ook klaar, zegt Peter Gualterus van Stichting Blije Buren. „We zijn geen kleine kinderen. We zijn geen kwaaie rakkers.”