24 uur klagende Amsterdammers

Dat ze bij de bakker wordt herkend, klaagt de Amsterdamse Eva Lagerweij (28). Niet dat ze een BN’er is, maar ze wil anoniem blijven. De bakker, de slager: als ze binnenloopt denken ze al te weten wat ze wil bestellen.

Kunstenaar Noël Loozen ontving afgelopen vrijdag 24 uur achter elkaar klachten van Amsterdammers in het Volkshotel. De klachtencoördinator van de gemeente stond 9.00 uur als eerste in de rij. „Sommige klachten waren serieus, andere wat kleiner”, zegt Loozen. Warme wc-brillen; woningnood; sneeuwloze winters; toeristen; tere boterhamzakjes. „Ik twijfelde of geforceerd klagen wel zou werken maar iedereen begon direct te ratelen.” De klagers vertrokken volgens hem opgelucht, behalve één jongeman. Die ging gefrustreerder weg nadat hij klaagde over toeristen die van die idiote Amsterdammutsen dragen. „De mooiste klacht kwam van een oudere dame. De gemeente had een boulevard op de Wibautstraat beloofd. Ze vond de middenstrook een vluchtheuvel geworden.”

Loozen heeft de klaagzang opgenomen en van zeven klachten beeld gemaakt. 30 januari is de expositie in het hotel. Het kunstproject is onderdeel van 24hours, waar kunstenaars een etmaal in het Volkshotel verblijven.