Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Koning probeerde executie van Ang Kiem Soei te voorkomen

Koning Willem-Alexander heeft geprobeerd om de aanstaande executie van een veroordeelde Nederlander te voorkomen.
Koning Willem-Alexander heeft geprobeerd om de aanstaande executie van een veroordeelde Nederlander te voorkomen. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Koning Willem-Alexander heeft zich persoonlijk ingespannen om te voorkomen dat de Nederlander Ang Kiem Soei deze zondag wordt geëxecuteerd in Indonesië. Dat bevestigen bronnen in Indonesië en in Nederland.

De koning zou het onderwerp maandag hebben besproken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno Marsudi, die tot haar benoeming ambassadeur was in Den Haag. Marsudi was op Paleis Noordeinde voor een afscheidsreceptie die ze kreeg aangeboden van Willem-Alexander en koningin Máxima.

Van Damme

In 1994 bemoeide koningin Beatrix zich ook met een executie in Azië: ze schreef een brief aan de Singaporese president met het verzoek het leven te sparen van de Nederlandse zakenman Johannes van Damme die was veroordeeld voor drugssmokkel. Van Damme werd evengoed opgehangen.

Op verzoek van Nederland drong ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini er gistermiddag bij Indonesië op aan dat de straf niet wordt uitgevoerd. Ze noemt nadrukkelijk de ‘Nederlandse burger’ die op de dodenlijst staat wegens de productie van xtc, naast vijf andere veroordelingen voor drugsdelicten. Ook Brazilië maakt bezwaar tegen de aanstaande executie van een Braziliaanse gevangene.

Executie Ang twee keer eerder voorkomen

In Indonesië wordt gezegd dat minister Marsudi veel meer begrip heeft voor de internationale ophef dan president Joko Widodo. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei gistermiddag dat hij ‘niet uitsluit’ dat de executie, als die doorgaat, gevolgen heeft voor de betrekkingen met Indonesië. Hij wilde niet zeggen welke gevolgen dat zouden zijn.

Koenders zei dat hij zich nog voluit inzet om de straf (die zou worden voltrokken door een vuurpeloton) te voorkomen. Hij zegt druk in gesprek te zijn met zijn ambtgenoot in Indonesië en met ministers uit de landen van herkomst van andere veroordeelden.
“We proberen ook internationaal alles om te voorkomen dat de executies plaatsvinden. Juridisch en politiek.”

Ang werd in 2003 veroordeeld. In 2008 en 2013 dreigde hij reeds aan de beurt te komen in executierondes. Het lukte het Haagse ministerie die twee keren om zijn dood te voorkomen.