KNVB: ADO en Heerenveen namen een onnodig risico

Oefenduels van voetbalclubs mogelijk gemanipuleerd. Dat risico hadden ze kunnen voorkomen, vindt de KNVB.

Eredivisieclubs ADO Den Haag en sc Heerenveen speelden vorige week oefenwedstrijden waarin een risico bestond op matchfixing. Dat concludeert de Nederlandse voetbalbond KNVB na onderzoek. De twee clubs hadden „oprechte intenties” maar namen een onnodig risico, stelde de voetbalbond gisteravond in een verklaring.

Heerenveen stapte vorige week vrijdag in Spanje woedend van het veld na de zoveelste curieuze beslissing van de Spaanse arbiter Raúl Nicolas Espejo. Hij liet een onterecht gegeven strafschop om onduidelijke redenen overnemen. Eerder had tegenstander Standard Luik al twee penalty’s benut.

De vreemde beslissingen en de vele digitale weddenschappen deden gokexperts concluderen dat er vermoedelijk sprake was van matchfixing. Dezelfde conclusie werd getrokken na het oefenduel van ADO Den Haag tegen het Albanese Skenderbeu Korce, een dag eerder.

De KNVB analyseerde het dossier dat bestond uit de wedstrijdformulieren, verklaringen van de clubs, rapportages van de gokpatronen, informatie over de wedstrijdorganisatie en de wedstrijdbeelden. De bond vindt dat clubs zich beter moeten informeren over zaken als wie de wedstrijd organiseert, de aanstelling van de scheidsrechters en de betrouwbaarheid van een tegenstander.

Risico’s waren te vermijden, stelt de bond. „Dat is de belangrijkste les die we uit deze zaken moeten halen”, zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. „Ons advies aan de clubs is: weet met wie je zaken doet Weet wie de wedstrijd organiseert, zorg ervoor dat de bond van het land waar je de wedstrijd speelt de scheidsrechter aanstelt en kies een tegenstander die buiten elke discussie staat.”