Job of the day

Jij regelt dat Rotterdam weet hoe laat de tram vertrekt

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: ICT Systeem/Netwerk Specialist
Bedrijf: Rotterdamse Elektrische Tram (RET)
Wat opvalt aan de vacature: je bent ICT’er mét communicatieve vaardigheden

Wat doe je dan eigenlijk?

Stel dat alle ICT-systemen van de RET, het openbaar vervoerbedrijf in Rotterdam, het een dag laten afweten. Dan rijdt je tram nog wel, maar je hebt geen flauw idee meer hoe laat die komt. Als ICT Systeem/Netwerk Specialist zorg jij dat via de verschillende netwerken zichtbaar is waar alle voertuigen zijn. Belangrijk voor de reizigers, maar ook voor de planning van eventueel onderhoud.

Ook help je bij netwerkstoringen aan OV-chippoortjes, en bij het aanleggen van WiFi in de tram of metro word jij om je expertise gevraagd. En die expertise is nodig, want in een metro is een internetverbinding niet zomaar stabiel en snel. “En als bijvoorbeeld door een ongeluk een bovenleiding op het apparaat valt, mag die niet in brand vliegen”, zegt Reinder van Raalte, teammanager technische ontwikkeling bij RET. Je zit deels op kantoor, maar moet ook regelmatig naar een remise of een station. Kijken hoe het met die glasvezelkabel voor de WiFi zit, bijvoorbeeld.

Wat voor collega moet je zijn?

Je komt in een team van vijf technici te werken en daar moet jij ‘wel tussen passen’. Wat dat betekent? Je wil graag leren en kan daarnaast goed communiceren met je collega’s. “Basisvaardigheden eigenlijk, maar die willen bij technici nog wel eens ontbreken”, legt Van Raalte uit. ‘s Nachts werken vind je geen probleem. En op het moment dat om vijf uur in heel Rotterdam geen vertrektijden meer te zien zijn op de tramhaltes, dan wil jij natuurlijk niet per se naar huis.

Waarom zoeken ze iemand?

Het huidige team heeft het eigenlijk al vijf jaar te druk door allerlei technische ontwikkelingen, zoals de OV-chipkaart, WiFi voor de reizigers en de komst van de tablet waar alle RET-medewerkers op straat mee werken. Vooral het laatste jaar is er veel overgewerkt. Jij bent dus hard nodig.

Wat verdient dat?

Maximaal 4.281 euro bruto per maand voor een 36-urige werkweek. Verder krijg je een telefoon van de zaak en natuurlijk een gratis abonnement voor al het RET-vervoer, tegen een kleine vergoeding zelfs voor de hele familie.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Welke Rotterdammer wil er nou niet bij het RET werken? Je hoeft overigens niet uit Rotterdam te komen, maar houdt er wel rekening mee dat de werknemers van RET van de stad houden. “We zijn trots op ons product en zoeken iemand die trots is om hier te mogen werken”, zegt Van Raalte. Je kunt beter niet solliciteren als je een ICT’er bent die liever de hele dag achter een monitor zit. Van Raalte: “Je moet regelmatig de deur uit. Af en toe gewoon even de schoenen met stalen neuzen aan.”