Hupsakee. 35 jaar aan verhalen van tafel

Nu al het stripboek van het jaar en de ‘herstart’ van het Star Wars-universum. Deze week verscheen Star Wars #1

In Star Wars #1 draait het weer om de oude helden: Luke Skywalker, Han Solo en Prinses Leia.
In Star Wars #1 draait het weer om de oude helden: Luke Skywalker, Han Solo en Prinses Leia.

Disney blies vorig jaar de wereld van Star Wars aan gruzelementen. Daar had het Amerikaanse mediaconglomeraat, dat sinds eind 2012 de rechten heeft op de filmreeks, geen planetendoder zoals de iconische Death Star voor nodig. Een aankondiging 25 april vorig jaar was voldoende. Die dag maakte Disney bekend dat alleen de huidige zes Star Wars-films en de animatieserie The Clone Wars tot de canon zullen behoren. Het gevolg van deze beslissing: 35 jaar aan nauwkeurig met elkaar verweven verhalen in romans, games en stripboeken die zich rond de films afspeelden (de ‘Extended Universe’) kunnen de prullenbak in.

Met het verschijnen van de comic Star Wars #1 begint Disney met een schone lei. Het is het allereerste Star Wars-stripboek dat zich afspeelt in het nieuwe universum. Dankzij meer dan een miljoen bestellingen is Star Wars #1 eind vorig jaar al uitgeroepen tot dé comic van 2015.

Het verhaal speelt zich af in de periode tussen de eerste twee originele Star Wars-films, A New Hope en The Empire Strikes Back en is zo een handig instappunt voor zowel oude als nieuwe fans. De helden – boerenzoon Luke Skywalker, smokkelaar Han Solo en prinses Leia – gaan in de strip door met hun strijd om het universum te bevrijden van het kwaadaardige imperium van Darth Vader.

Star Wars #1 is slechts een van de vele stripboeken die Disney wil uitbrengen bij het in 2009 overgenomen Marvel Comics. Dit jaar verschijnen ook de series Star Wars: Darth Vader en Star Wars: Princess Leia. Maar naar verwachting zal het daar, zeker gezien de première in december van de nieuwe en zevende film The Force Awakens, niet bij blijven.

Fans konden met de animatieserie Rebels vorig jaar al proeven van de richting die Disney inslaat: avontuurlijk, trouw aan de films en vooral niet te kinderachtig.

Wegsnijden van een tumor

Het is niet de eerste keer dat Marvel Comics stripboeken van Star Wars uitgeeft. Tussen 1977 en 1987 had de uitgever ook de rechten op de populaire sciencefictionpersonages die werden bedacht door George Lucas. Voor Marvel, tegenwoordig een succesvol miljardenbedrijf met eigen filmreeksen als The Avengers, was Star Wars destijds een financiële reddingsboei door de immense verkoopcijfers. In 1991 gingen de rechten naar concurrent Dark Horse Comics die pas echt alle mogelijkheden ontplooide.

De herlancering van het Star Wars-universum, onder andere met de nieuwe strip van Marvel, kon direct al rekenen op felle kritiek van fans. Alyssa Rosenberg spreekt in de Washington Post de angst uit dat Disney alle ‘excentriciteit en vermakelijke onnozelheid’ zullen verdwijnen (Luke Skywalker krijgt bijvoorbeeld een kortstondige affaire met een spook), omdat het bedrijf gaat voor winst bij een zo groot mogelijk publiek. „Het ‘Extended Universe’ was juist alles wat moderne blockbusters niet waren.”

Toch lijkt het merendeel van de fans de beslissing van Disney te verwelkomen. ‘Het wegsnijden van deze tumor’, zoals techblog Arstechnica het omschrijft, geeft filmmakers de kans om ongebonden met nieuwe ideeën te komen zonder rekening te houden met soms ‘onleesbaar slechte literaire wreedheden’. Disney spreekt zelf van het ‘future proof’ maken van Star Wars.

Met Star Wars #1 moet blijken wat fans te wachten staat nu hun geliefde sciencefictionreeks onder de vleugels van Disney is ondergebracht. Maar wie geen genoegen kan krijgen van de oude ‘Extended Universe’-verhalen hoeft niet te treuren. Marvel brengt diens beste stripboeken onder eigen vlag opnieuw uit.