Hoogste rechter VS gaat uitspraak doen over verbod op homohuwelijk

In Fort Lauderdale, Florida wordt begin dit jaar gevierd dat het homohuwelijk mag. EPA/RHONA WISE
In Fort Lauderdale, Florida wordt begin dit jaar gevierd dat het homohuwelijk mag. EPA/RHONA WISE Foto ANP/EPA/Rhoma Wise

Het Hooggerechtshof in de VS gaat onderzoeken of een verbod op het homohuwelijk wel grondwettelijk is. De uitspraak van het hoogste rechtsorgaan kan grote gevolgen hebben voor staten waar het homohuwelijk bij wet verboden is.

De rechters zullen vier staten waar het homohuwelijk is verboden nader bestuderen op de grondwettelijkheid van het aldaar geldende verbod. Het gaat hier om Kentucky, Michigan, Ohio en Tennessee. NRC-correspondent Guus Valk:

“Het komt niet als een verrassing. Dit zat er al een tijdje aan te komen. Op dit moment mogen staten zelf bepalen of ze het homohuwelijk verbieden of niet. Nu zijn er niet veel staten meer die een verbod op het homohuwelijk hebben, maar als de hoogste rechter oordeelt dat het verbod ongrondwettelijk is, zullen ook zij moeten inbinden.”

De regering van president Obama steunt het besluit en hoopt dat straks iedereen in de VS mag trouwen:

Twitter avatar ryanjreilly Ryan J. Reilly Eric Holder says Obama administration will likely file ‘friend of the court’ brief in Supreme Court gay marriage case http://t.co/rkmEkvEfwo

Lagere rechters mogen al homohuwelijk legaliseren

In oktober zette het Hooggerechtshof al een belangrijke stap naar volledige acceptatie van het homohuwelijk. Het rechtsorgaan besloot toen om een hoger beroep tegen invoering in vijf staten niet in behandeling te nemen. Lagere rechters hadden in die staten geoordeeld dat het verbod in strijd met de Grondwet is.

Het gevolg was dat lagere rechtbanken door het besluit van het Hooggerechtshof in de VS vrij spel kregen om per staat te oordelen over de legale status van het homohuwelijk. Het aantal staten waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd is sindsdien bijna verdubbeld naar 36, met Florida als meest recente staat waar homo’s en lesbiennes mogen trouwen.

Veertien staten met verbod

Het besluit van vandaag volgt op het oordeel van een federale rechter in november, toen werd bepaald dat het verbod wél legaal was in de vier staten die het Hooggerechtshof nu gaat onderzoeken. Die uitspraak druiste in tegen uitspraken van andere federale rechters die het verbod van tafel veegden. Door de verschillende oordelen lag het in de lijn der verwachting dat het Hooggerechtshof zich over deze kwestie zou buigen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Nu het Hooggerechtshof zich met het homohuwelijk bemoeit, is de kans op landelijke invoering opeens een stuk groter http://t.co/QTf49BVuIh

In totaal hebben veertien staten het homohuwelijk verboden. De uitspraak van het Hooggerechtshof wordt eind juni verwacht.