Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hoe drie Utrechters werden genomineerd voor een Oscar

Nederlands succes bij de bekendmaking van de Oscarnominaties. De film A Single life van de animatiestudio Job, Joris & Marieke uit Utrecht is genomineerd in de categorie korte animatiefilms. Hoe kwamen zij tot dat filmpje?

Still uit de animatiefilm A Single Life
Still uit de animatiefilm A Single Life Foto Job, Joris & Marieke

Nederlands succes bij de bekendmaking van de Oscarnominaties. De film A Single life van de animatiestudio Job, Joris & Marieke uit Utrecht is genomineerd in de categorie korte animatiefilms.

Twitter avatar jobjorismarieke Job, Joris & Marieke OMG!! Our short film A Single Life is nominated for an Oscar!

De drie zijn de enige overgebleven Nederlandse kanshebbers op een Oscar dit jaar. De Nederlandse film Lucia de B. werd niet genomineerd als beste buitenlandse film. Mocht A Single Life de belangrijkste filmprijs uiteindelijk winnen, dan is dat voor het eerst sinds 2000. Toen won Michaël Dudok de Wit met zijn korte animatiefilm Vader en dochter in dezelfde categorie de Oscar.

Het twee minuten en vijftien seconden durende filmpje gaat over een meisje dat ontdekt dat ze door haar leven heen en weer kan reizen met behulp van een vinyl plaatje. Wat volgt is een reis terug én vooruit in de tijd.

Tijdreizen is niet alleen maar leuk, lijkt het filmpje te willen zeggen. “Het gaat over je eigen sterfelijkheid”, zegt Job Roggeveen (1980), een van de drie makers. “Daardoor krijgt het filmpje een donker randje. Het geeft je een dubbel gevoel.”

Plaatje overslaan

Roggeveen kwam samen met Joris Oprins (1979) en Marieke Blaauw (1979), die hij van hun opleiding aan de Design Academy in Eindhoven, kwamen op het idee toen ze een plaatje luisterden die oversloeg. “We raakten in een discussie over wat er nog meer zou kunnen gebeuren in dat ene moment”, zegt Job Roggeveen. “Het voelde alsof we een stukje door de tijd hadden gereisd.”

Ondanks hun opleiding tot productontwerpers blijken Job, Joris & Marieke meer gevoel te hebben voor films. Zo beginnen ze in 2007 hun animatiestudio. In het begin werken ze uitsluiten in opdracht van anderen. Ze maken onder andere in 2011 de clip bij het liedje Ik neem je mee van Gers Pardoel, dat een enorme hit wordt. Onlangs werden ze ingehuurd door de organisatie van de Utrechtse start van de Tour de France om een promotiefilmpje te maken.

Meer vrijheid

Maar na een tijdje begon het te kriebelen bij de drie animatieartiesten. “We wilden meer vrijheid om onze eigen films te maken”, zegt Roggeveen. “Dus begonnen we in onze eigen tijd aan MUTE, onze eerste eigen film.”

Het idee voor A Single Life hangt intussen aan de muur op een lijst tussen andere ideeën voor films. Pas als de drie horen van de competitie Ultrakort, een prijs in het leven geroepen door het Filmfonds en Pathé om animatiefilms te verspreiden, wordt het idee omgezet in een animatiefilmpje. Drie maanden lang werken de drie fulltime aan de realisatie van hun idee.

Andere wereld

Daarna gaat het snel. Het EYE instituut draagt het filmpje voor als Nederlandse inzending voor de Oscars. Daar wordt de film uit 85 inzendingen uitgekozen en belandt het op de shortlist van tien kandidaten. En nu is daar de nominatie. Roggeveen:

“Het is heel bizar. Wij zitten met zijn drieën in onze studio echt in een cocon. Dat voelt zo ver weg van het filmmaken. De Oscars voelen echt als een andere wereld.”

De concurrenten

De Nederlanders hebben concurrentie van vier andere animatiefilmpjes. Daar zitten twee grootmachten tussen. Het filmpje Feast is afkomstig van Disney, terwijl The Dam Keeper is gemaakt door twee voormalige werknemers van Pixar. Roggeveen ziet de concurrentie steeds sterker worden.

“Ik heb drie van de vier filmpjes niet gezien. Ik heb dus geen idee hoe groot onze kansen zijn.”

De vier concurrenten op een rijtje:

Feast – Disney
“Hier hebben volgens mij vijftig mensen een jaar lang aan gewerkt”, zegt Roggeveen. “Maar volgens mij is het filmpje vrij mainstream, dat helpt hun kansen niet.”

The Bigger Picture - Daisy Jacobs
Misschien wel de grootste concurrent van A Single Life. Won al een vrachtlading aan prijzen en is gemaakt door de Engelse Daisy Jacobs.

Me and my Moulton - Torill Kove
Torill Kove, de Canadese maakster van dit filmpje, heeft ervaring met de Oscars. In 2007 won ze al eens de prijs voor beste korte animatie met haar film A Danish Poet.

The Dam Keeper - Robert Kondo en Daisuke Tsutsumi
Robert Kondo en Daisuke Tsutsumi werkten namens Fox en Pixar aan onder andere Ice Age, Ratatouille en Monsters University. Daarna begonnen ze hun eigen indiestudio in San Fransisco.

De Oscars worden op 22 februari uitgereikt in Hollywood in Los Angeles.