Opinie

Heimwee naar een moestuin in Arcadië

Floortje naar het Einde van de Wereld(BNN).
Floortje naar het Einde van de Wereld(BNN).

Ook in het tweede seizoen haalt Floortje naar het Einde van de Wereld (BNN) onwaarschijnlijk hoge kijkcijfers: gemiddeld rond de twee miljoen. En dat voor een vorm van slow tv, waarin strikt genomen vrij weinig gebeurt.

Er zijn wel een paar verklaringen te vinden voor het succes van de reisverslagen van Floortje Dessing uit de meest afgelegen oorden die je maar kunt verzinnen.

Het helpt dat de uitzending op NPO1 vooraf wordt gegaan door de hit Wie Is De Mol? (AVRO-TROS), dat dit seizoen met een knipoog naar het toerisme is opgenomen in Sri Lanka. Beide succesprogramma’s zijn oogstrelend mooi gedraaid en gemonteerd, al mag er naar mijn smaak bij Floortje wel iets minder popmuziek op de achtergrond gebruikt worden.

Ze is een innemende persoonlijkheid, die je in al haar rusteloze reizen wel aardig moet gaan vinden. Vorige week vertelde ze geëmotioneerd aan haar enige reisgezel, een niet bij name genoemde camerapersoon, maar via die camera dus aan ons, hoe blij ze was dat ze weer kón reizen. Een virus had haar een hersenvliesontsteking bezorgd, zodat ze geruime tijd helemaal nergens heen kon.

Dessing vierde haar 44ste verjaardag, zo bleek gisteren, aan boord van een lege Schotse veerboot. Wie geneigd is dat zielig te vinden, snapt niet wat haar drijft. Het is toch veel leuker om in een augustuszonnetje met de kapitein te babbelen dan in een kringetje te zitten met vrienden thuis!

De tocht ging naar het eiland Canna, een van de Binnen Hebriden. Onlangs werd de bevolking van dertien zielen uitgebreid met een gezin met vier kinderen, zorgvuldig geselecteerd na werving per advertentie, zodat ook de school op het eiland weer heropend kon worden.

Floortje en haar cameravrouw logeren dan ook bij zo’n gezin, die het hemd van het lijf wordt gevraagd. Hoe kom je de winter door? Waar haal je groenten vandaan? Wat doe je als je ernstig ziek wordt?

Naar Canna vaart drie keer per week een schip, maar naar Sint-Helena, midden in de Atlantische Oceaan, slechts eens per maand. En dat schip doet er vanuit Kaapstad vijf hele dagen over. Er zou een vliegveld komen, maar zover is het nog niet. En dan, in extreem isolement, overkomt je een echtscheiding, vertelt Floortjes gastheer, een Britse dierenarts, die de legendarische reuzenschildpad van het eiland in zijn praktijk heeft. Hij moest verhuizen naar een ander hoekje van het eiland, een paar kilometer verwijderd van de ex.

Die oprecht nieuwsgierige gesprekjes zijn een ander pre van Floortje naar het Einde van de Wereld. Strikt genomen zijn de mensen die hun baan opgeven om op een ver eiland te wonen te vergelijken met de hoofdpersonen van Ik Vertrek (AVRO-TROS), maar daar gaat het meestal mis en is leedvermaak de grondtoon.

Ik denk dat de belangrijkste reden van Floortjes populariteit toch de heimwee is naar kleinschalige overzichtelijkheid, naar een arcadisch verleden. Een eiland als Canna, met 19 bewoners en een druk bezochte kroeg, uitzicht op zwemmende zeehondjes en een gemeenschappelijke moestuin.