Gemeente wil betere band met bewoners postcodegebied 1012

De komende jaren wordt het aantal raambordelen en toeristenwinkels verder verminderd.

Foto Bram Budel

Gemeentelijk beleid om het gebied rond de Wallen op te knappen (project 1012) zal zich voortaan alleen nog richten op de vermindering van het aantal raambordelen en ondernemingen als toeristenwinkels en massagesalons. De gemeente wil zich bovendien inspannen voor een betere relatie met bewoners en ondernemers: „de strijd beëindigen”, zo staat in een brief over het project, dat nog drie jaar duurt.

De gemeente wil met project 1012 de „laagwaardige economie” van coffeeshops, raambordelen, souvenirwinkels en smartshops in het postcodegebied doorbreken, vanuit de overtuiging dat verloedering en criminaliteit met elkaar samenhangen. Het beleid werd in 2007 ingesteld vanwege de zware criminaliteit in de buurt: mensenhandel, witwassen, drugs. Door in ruimtelijke ontwikkeling en economie te investeren zal de situatie in de buurt verbeteren, was de gedachte.

De effecten zijn volgens gemeentelijke nota’s positief. Verschillende gebieden, zoals het Oudekerksplein, Damrak en Rokin zijn opgeknapt en aantrekkelijker geworden.

De helft van het aantal bordeelramen dat moest worden gesloten, is inmiddels weg. In 2018 moeten er nog 243 van de 482 ramen over zijn. Het aantal coffeeshops is dit jaar, volgens plan, met 26 afgenomen. Maar bewoners ervaren nog steeds veel overlast, meer dan in andere stadsdelen.

Behalve criminaliteit zorgt het toenemend aantal toeristen in het gebied (en met hen touringcars, bierfietsen en straatartiesten) voor overlast. Maar deze problematiek valt niet onder project 1012. Bewoners hebben het gevoel dat „het ene probleem door het andere wordt vervangen”, schreef het stadsbestuur eerder in een brief.

Het draagvlak voor project 1012 onder bewoners en ondernemers is niet altijd groot. Bonafide ondernemers hebben vaak gezegd dat iedereen verdacht werd gemaakt door het beleid. Bewoners voelen zich niet gehoord; zij ervaren dat het economische belang bij de gemeente altijd voor gaat. De gemeente neemt zich daarom voor meer te doen aan „positieve samenwerking met de huidige bewoners, ondernemers, eigenaren en investeerders”, en de binding met de buurt te verbeteren.

Sinds de start van project 1012 hebben marktpartijen 900 miljoen euro in het gebied rond de Wallen gestoken, schrijft burgemeester Van der Laan (PvdA) in de brief. Met Overhoeks en de Zuidas behoort postcodegebied 1012 volgens hem tot de drie plekken in Amsterdam waarin het meest geïnvesteerd wordt. Grote investeerders, zoals Kronenberg, de Bijenkorf en H&M, steken vooral geld in het Damrak en het Rokin; in het Wallengebied worden juist kleinschaligere investeringen gedaan.

De gemeente richt dit jaar een eigen vastgoedbedrijf op, 1012inc., om met steun van commerciële partijen te investeren in onroerend goed. Zo wil de gemeente haar controle op het winkelaanbod op de Wallen vergroten.