Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Geen herziening vonnis van ter dood veroordeelde Nederlander’

President Joko Widodo, hier op archiefbeeld, is voorlopig onaangedaan door de buitenlandse verzoeken om gratie of uitstel.
President Joko Widodo, hier op archiefbeeld, is voorlopig onaangedaan door de buitenlandse verzoeken om gratie of uitstel. Foto EPA / Bagus

De Nederlander die in Indonesië ter dood werd veroordeeld mag geen herzieningsverzoek indienen tegen zijn straf. De Indonesische advocaten van de 62-jarige Ang Kiem Soei probeerden vandaag nog zo’n verzoek in te dienen, maar werden daar niet toe in staat gesteld door de Indonesische autoriteiten, zo meldt zijn Nederlandse advocaat.

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert Advocaten Ang Kiem Soei niet in staat gesteld laatste herziening in te dienen, zonder toelichting. #AngKiemSoei #executie #doodstraf

Een toelichting op dit besluit werd niet gegeven, zo meldt advocaat Bart Stapert op Twitter. Het ministerie van Buitenlandse zaken zei gisteren al er alles aan te doen om de naderende executie af te wenden. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat er op “de hoogste niveaus” gesprekken gaande zijn.

Lukt het niet om af- of uitstel te krijgen, dan wordt Ang Kiem Soei zondag ter dood gebracht. Soei werd in 2003 tot de doodstraf veroordeeld omdat hij volgens de lokale justitie betrokken was bij de productie van xtc. Naast Soei worden zondag nog vijf mensen voor het vuurpeloton gezet vanwege drugsdelicten.

Volgens onze correspondent Melle Garschagen heeft het voltrekken van de doodstraf alles te maken met het huidige bewind in Indonesië, zo schrijft hij vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Jarenlang gold in Indonesië een moratorium op de doodstraf. Maar die tijd is voorbij. De nieuwe populistische president Joko Widodo is hard en helder: regels zijn regels, de doodstraf is de doodstraf.”

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Aanstaande executies zijn de eerste onder president Jokowi waar mensenrechtenactivisten hoge verwachtingen hadden. Valt nu vies tegen.

De voltrekking van de doodstraf in Indonesië vrij zeldzaam, zo schrijft persbureau ANP. Na een pauze van vijf jaar zonder executies werden in 2013 vijf mensen geëxecuteerd. In 2014 zijn geen doodstraffen voltrokken.