Gebakken appeltjes

Waar zouden de Britten zijn zonder hun weergaloze desserts? In Doordeweeks, het boek van Hugh Fearnley Witthingstall waaruit we deze week kookten, staan er ook weer ruim voldoende. Het was nog knap lastig kiezen, maar uiteindelijk zwichtte ik voor deze warme gevulde appeltjes. Het perfecte dessert voor een winterse avond. Pudding anyone?

Doe het gedroogde fruit in een kom en schenk de appelbrandewijn erover. Laat minstens een uur marineren, liefst een hele nacht. Verwarm de oven voor op 150 °C. Roer het gemarineerde fruit samen met de suiker, citroenschil en desgewenst de kaneel door de boter. Steek met een appelboor het klokhuis uit de appels en snijd als dat nodig is een plakje van de onderkant af zodat ze rechtop blijven staan. Als u wilt voorkomen dat ze openbarsten, kunt u de schil op het breedste punt van de appel rondom ondiep insnijden. Vul de openingen met de fruitige boter en zet de appels in een ovenschaal. Smeer overgebleven boter, als die er is, eroverheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot de appels zacht zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Verwijder na ongeveer 40 minuten het folie en schep het boterige sap over de appeltjes. Dien de appels op met hun jus en een bolletjes ijs ernaast.