Franse nieuwssites uit de lucht - Parijse politie sluit treinstation

De nieuwssites van een aantal grote Franse mediabedrijven zijn vanochtend niet of slecht bereikbaar, mogelijk door een cyberaanval. De webpagina’s van kranten Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L’Express en de radiozender France Info kunnen niet of slecht laden.

Lege platforms op het Parijse station Gare de l'Est, tijdens een staking in 2006.
Lege platforms op het Parijse station Gare de l'Est, tijdens een staking in 2006. Foto EPA / Christophe Karaba

De nieuwssites van een aantal grote Franse mediabedrijven zijn vanochtend niet of slecht bereikbaar, mogelijk door een cyberaanval. De webpagina’s van kranten Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L’Express en de radiozender France Info kunnen niet of slecht laden. Het is niet duidelijk waar de mogelijke aanval vandaan komt, meldt persbureau ANP.

Update 12.11:
Na zo’n drie kwartier waren de websites van de kranten Le Figaro en 20 Minutes en radiozender France Info weer bereikbaar.

Het probleem ligt bij de provider van de media, Oxalide. Die bevestigt via Twitter dat het bedrijf “een incident in de infrastructuur” heeft. Het bedrijf meldt niet of dat incident een cyberaanval betreft. Die kan eruit bestaan dat cyberpiraten een grote hoeveelheid informatie afvuren op de systemen van Oxalide, waardoor die vastlopen, een zogenoemde DDoS-aanval.

Twitter avatar oxalide oxalide Incident en cours sur notre infrastructure -nos équipes sont en cours de résolution
Twitter avatar oxalide oxalide L’incident est toujours en cours… Il touche le coeur de réseau. Les équipes sont en cours d’investigation.

Bommelding op treinstation in Parijs

Vanochtend rond 9.30u sloot de Franse politie een station na een melding over een bom. De mensen die op dat moment op het station waren werden geëvacueerd, zo meldt een politiemedewerker aan persbureau AP. De sluiting van Gare de l’Est – een van de grote stations in de Franse hoofdstad – is volgens hem “uit voorzorg”.

Twitter avatar SputnikInt Sputnik URGENT: Gare de l’Est train station evacuated in #Paris, suspicious package detected http://t.co/BV7EoycrtJ http://t.co/PsBmXUnzDS
Twitter avatar InfoEmerg InfoEmergencias Y mientras en #Paris evacuada la estación Gare de l’Est por amenaza de bomba @NewsOnTheMin http://t.co/ZnE54giytm

Verdere details over de melding wilde de politieman niet geven. Gare de l’Est is een station in het oosten van Parijs, waar treinen naar steden in het oosten van Frankrijk vertrekken. Ook de treinen naar onder meer Duitsland, Rusland, Oostenrijk en Polen vertrekken bij het station, dat maar liefst dertig perrons telt.

Tien nieuwe arrestaties in Frankrijk

Vrijwel tegelijkertijd met de ontruiming maakte de openbaar aanklager in Parijs bekend dat er in totaal tien mensen zijn aangehouden tijdens een antiterreuractie in de wijde omgeving. De actie was gericht op mensen die verbonden waren met Amedy Coulibaly, de man die vorige week een koosjere supermarkt gijzelde.