Facebook voor op kantoor: lukt het nu wel?

Facebook mikt op betaalde dienst voor bedrijven

Het sociale netwerk werd op kantoor waarschijnlijk al meer gebruikt dan de meeste managers lief was, maar nu wil Facebook zowaar bijdragen aan de productiviteit. Het bedrijf van Mark Zuckerberg gaat na maanden van geruchten nu echt een speciale versie van zijn netwerk – Facebook at Work – lanceren voor op kantoor. Daarop staan geen advertenties, Facebook zal de data niet gebruiken, en de dienst zal werken met abonnementen. In eerste instantie kan een beperkt aantal bedrijven het netwerk testen.

Ook concurrent LinkedIn liet zich eerder deze week – heel toevallig – ontvallen dat het werkt aan een platform waarop collega’s kunnen samenwerken. Gedurfd, want zo’n sociaal medium voor op de werkvloer is tot nu toe nooit een groot succes gebleken. Deze drie gingen hen voor:

1 Yammer

What’s in a name? Yammer is als marktleider nog wel de minst mislukte van alle kantoornetwerken, maar echt lekker gaat het er niet. Op de site kunnen collega’s met elkaar communiceren op een Twitter- en Facebookachtige manier. In 2012 nam Microsoft Yammer nog over voor 1,2 miljard dollar, maar het heeft de hoge verwachtingen nooit echt waargemaakt.

Volgens Yammer zelf had het halverwege vorig jaar 8 miljoen actieve gebruikers. Dat zijn in sociale-mediatermen geen grote aantallen, al is Yammer wel een betaalde dienst. Sindsdien heeft het dan ook maar geen gebruikerscijfers meer gepubliceerd, en heeft Microsoft de productontwikkeling verplaatst naar het team dat Office maakt.

2 Google Wave

„Oh, ja: Wave!”, zul je vaak horen als iemand over dit project van Google begint, een beetje op dezelfde toon uitgesproken als „Oh ja, Sport 7!”. De dienst werd in 2009 aangekondigd als een totaal nieuwe manier van werken: gebruikers konden er bijvoorbeeld gezamenlijk aan zakelijke projecten werken, en met elkaar chatten. Al een jaar later trok de internetgigant de stekker eruit wegens gebrek aan interesse. Opmerkelijk: voormalig Wave-directeur Lars Rasmussen, gaat Facebook at Work leiden, volgens technologiewesite Techcrunch.

3 Slack

Pas anderhalf jaar oud, en dus nog zeker geen mislukking te noemen. Maar hoe vaak heb jij zelf al geslackt? In de apps van Slack kunnen gebruikers groepschatten op geselecteerde onderwerpen, en diensten van derden gebruiken om samen te werken zoals Google Docs en Dropbox. Groot pluspunt is dat Slack er op smartphones veel beter uitziet dan de concurrentie, en deels gratis is. Het bedrijfje kreeg afgelopen oktober een grote investering waardoor het werd gewaardeerd op 1,2 miljard dollar. Absoluut niet verkeerd voor zo’n jong bedrijf, maar waar kennen we dat bedrag ook alweer van?