Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Koenders: executie kan gevolgen hebben voor banden met Indonesië

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Bart Maat

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) sluit niet uit dat de mogelijke executie van de Nederlander Ang Kiem Soei gevolgen zal hebben voor de betrekkingen met Indonesië. Ang Kiem Soei is in Indonesië veroordeeld voor de productie van XTC en zal komende zondag door een vuurpeloton worden geëxecuteerd.

Dat liet Koenders weten na de wekelijkse ministerraad. Over wat voor exacte consequenties de executie kan hebben voor de banden tussen Nederland en Indonesië liet Koenders zich niet uit.

Moratorium doodstraf opgeheven

Volgens de minister wordt er via ‘allerlei kanalen van het internationale tot aan het hoogste niveau’ geprobeerd om de executie te voorkomen. Over de kansen om de executie te voorkomen durft de minister niets te zeggen. Ook wil hij niks zeggen over mogelijke betrokkenheid van koning Willem-Alexander bij de Nederlandse inspanningen om de executie te voorkomen, aldus persbureau ANP.

De 62-jarige Ang Kiem Soei is in 2003 veroordeeld wegens het produceren van XTC-pillen. Zelf heeft hij dat altijd ontkend. In Indonesië gold jarenlang een moratorium op de doodstraf, maar onder de nieuwe president Joko Widodo is dat veranderd: de doodstraf moet weer worden uitgevoerd. De president over het drugsprobleem in zijn land:

“Drugscriminelen hebben de toekomst van dit land verwoest.”

Volgens NRC-correspondent Melle Garschagen doen de geplande executies - naast Ang Kiem Soei worden nog vijf anderen geëxecuteerd - in Indonesië niet veel stof opwaaien:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Geplande executies leiden tot weinig kritiek hier. President Joko ligt vooral onder vuur omdat hij een corruptie politiechef wil benoemen.

Widodo heeft laten weten dat gelobby bij toekomstige executies geen zin zal hebben. Ang Kiem Soei is niet de enige Nederlander die in Indonesië is veroordeeld tot de doodstraf. Siegfried Mets wacht eveneens executie wegens een drugsdelict.

Lees in NRC Handelsblad: Nederlander in Indonesië wacht zondag executie (€)