Ernest van der Kwast, Ronald Giphart en Herman Brusselmans

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Herman Brusselmans, Frida Vogels, Henk van Woerden en meer.

Het humoristisch misverstand

1601bbversie 1Te veel grappigheid leidt tot het verwijt van oppervlakkigheid. Hadden Ronald Giphart en Ernest van der Kwast daar aanvankelijk last van, in hun nieuwe romans domineert de ernst. Daarbij is iets verloren gegaan.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Ook 19de-eeuws Europa kende terreur, angst en ‘complotten’

1601bbstandbeeld2De Franse Revolutie moedigde vrijheidsstrijders elders in Europa aan tot terreur tegen de gevestigde orde. Historicus Zamoyski trekt relativerende parallellen met het heden.
Door Arnold Heumakers. Lees meer.

Onbekend, onbemind en herdrukt

fortuin, arjen 8-2013 045Goed, Jef Geeraerts leeft dus nog. Dat blijkt uit het alarmerende bericht op een literaire nieuwssite: ‘Vlamingen hebben totaal geen kennis van Vlaamse literatuur. Helft waant Jef Geeraerts dood’.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Het schrijfhol uit, en dan weer terugkruipen

1601bb frida vogelsHet elfde dagboekdeel van Frida Vogels is uit, vol ‘aangeklede zieleroerselen’. Ze klinkt kordater, ze lijkt tevredener, zelfs een beetje trots. En nu begint het lange wachten op de resterende delen.
Door Janet Luis. Lees meer.

Kameraad, offer je op of val dood

1601bbrussiannnHet eerste insidersverslag uit de begindagen van Stalins grote zuiveringen in 1934. Zo leest deze roman van de Tsjechische schrijver Jirí Weil, waarin mensen moeten kiezen voor een leven mét of zonder gevoel.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Blader hier de hele Boekenbijlage door.