Eredivisie: Ajax verslaat Groningen in eerste duel na winterstop

Ajacied Lasse Schöne haalt uit in het duel met FC Groningen.
Ajacied Lasse Schöne haalt uit in het duel met FC Groningen. Foto ANP/ Olaf Kraak

De eerste slag in de inhaalrace op koploper PSV heeft Ajax vanavond gemaakt: de Amsterdammers wonnen in de eigen Arena met 2-0 van FC Groningen. Maar van harte ging het allemaal niet.

Voor rust was er niets aan de hand voor Ajax, dat het spel controleerde. Alleen leidde het vele balbezit niet tot veel kansen. De regerend landskampioen kwam na een kwartier spelen wel op voorsprong dankzij Ricardo Kishna, op aangeven van Lasse Schöne. Mike van der Hoorn, centraal achterin de vervanger van Joël Veltman, zorgde vlak voor rust met een kopbal nog bijna voor 2-0.

De goal van Kishna:

Groningen had de kans in de tweede helft wat terug te doen, maar werd weinig gevaarlijk. Jarchinio Antonia kreeg in de slotfase nog wel een goede kans op de gelijkmaker, maar miste. Ajax kreeg in de laatste minuut hulp van Groningen-verdediger Johan Kappelhof, die de bal in eigen doel werkte en daarmee de wedstrijd besliste.

Tijdens de wedstrijd viel Ajacied Davy Klaassen geblesseerd uit na wat volgens trainer Frank de Boer “een knietje in zijn dijbeen” was. De Boer verwacht dat de pijn over een week wel zal zijn weggetrokken. Ook Jaïro Riedewald viel uit bij de Amsterdammers, hij kreeg last van een oude blessure. Onduidelijk is of hij daar volgende week al van hersteld kan zijn.

Ajax staat nu op één punt van koploper PSV. Dat speelt morgen nog tegen Vitesse, dat voor de winterstop bezig was met een goede reeks. De Arnhemmers versloegen onder andere Ajax in de Arena in de KNVB Beker met liefst 4-0.

De eigen goal van Kappelhof:

De wedstrijdgegevens komen van het ANP.

Lees ook: de Eredivisie is weer begonnen: een terugblik en een vooruitblik.