En de winnaar wordt natuurlijk...

De film Boyhood kreeg gisteren niet de mééste Oscarnominaties, maar wel de belangrijkste. Andere kanshebbers zijn Birdman en The Grand Budapest Hotel. Een tussenstand.

Zes Oscarnominaties voor Boyhood.
Zes Oscarnominaties voor Boyhood.

Helder toch? De grote winnaars van de Oscarnominaties, die gisteren bekend werden gemaakt, zijn de films Birdman en The Grand Budapest Hotel, elk met negen nominaties. The Imitation Game volgt met acht, grote verliezer is favoriet Boyhood met slechts zes nominaties, evenveel als Clint Eastwoods American Sniper.

Tot zover de tussenstand: veel wijst erop dat Boyhood toch het laatst lacht bij het Oscargala zelf, in Hollywoods Dolby Theatre op 22 februari. Want in de allerzwaarste categorieën, beste film en regie, staat Richard Linklaters met zijn epos over opgroeien in Texas op eenzame hoogte, terwijl de film ook favoriet is bij beste vrouwelijke bijrol (Patricia Arquette) en oorspronkelijk script. Met zo’n oogst zou de film het al veel beter doen dan 12 Years a Slave vorig jaar (drie Oscars, waaronder beste film).

Met name ook omdat zich vooralsnog geen grote rivaal aftekent, zoals in 2014 het ruimteavontuur Gravity: zeven Oscars, waaronder regie en cinematografie. Wes Andersons magische kijkdoos The Grand Budapest Hotel grossiert waarschijnlijk in ‘lichte Oscars’: make-up, kostuum, production design.

The Imitation Game, over computerpionier Alan Turing, loopt grote kans met lege handen te vertrekken: alleen bij beste montage is hij favoriet. De acteerprijzen worden verdeeld over meerdere films: The Theory of Everthing, Still Alice en Birdman.

Selma ‘slechts’ twee nominaties

Zo ziet het veld er nu uit: voor de stembus op 17 februari sluit, kan er nog veel veranderen in het dorp van circa 6.000 Hollywoodinsiders van The Academy die stemrecht hebben voor de Oscars. Al mag er nu niet meer al te openlijk campagne worden gevoerd, fluistercampagnes en media- trucs horen erbij.

De grote verrassing was speelfilm Selma, met slechts twee nominaties. Waarbij op dit moment alleen de troostprijs voor beste titelsong binnen bereik: Glory. Enkele weken geleden leek Selma de vroege koplopers Boyhood en Birdman in te halen. De film kreeg juichende kritieken, trok veel publiek en was toegankelijker dan de concurrentie. Dan was er nog de primeur van een zwarte, vrouwelijke regisseur – Ava DuVernay – plus een nobel onderwerp: de burgerrechtenstrijd van Martin Luther King.

Wat ging er fout? Mogelijk werd The Academy op de valreep toch beïnvloed door de kritiek dat Selma de toenmalige president Lyndon B. Johnson unfair als obstakel in plaats van als medestander van Martin Luther King opvoert. Verwacht gepeperde, langdurige kritiek op The Academy als bastion van oude witte mannen.

Nederlandse nominatie

Zo zijn er nog wat onverwachtse verliezers: The Lego Movie bij animatiefilms, Jennifer Aniston als beste actrice.

In de categorie beste niet-Engelstalige film haalde de Nederlandse inzending Lucia de B. de laatste vijf niet, maar dat verwachtten ook weinigen. In de categorie korte animatiefilm is er wel een Nederlandse nominatie: A Single Life van Joris Oprins. Duur: 2 minuten en 15 seconde.

Geen verrassing was de achttiende Oscarnominatie voor Meryl Streep als de heks in Disneymusical Into the Woods – al moet het gek lopen als het haar vierde Oscar wordt.