Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Eerste executie in Oklahoma sinds problematische poging vorig jaar

In een gevangenis in Oklahoma is vannacht een man geëxecuteerd. Het was de eerste keer sinds de misgelopen executie van april vorig jaar.
In een gevangenis in Oklahoma is vannacht een man geëxecuteerd. Het was de eerste keer sinds de misgelopen executie van april vorig jaar. Foto AP / Sue Ogrocki

In de Amerikaanse staat Oklahoma is vannacht voor het eerst sinds de rampzalig verlopen executie van vorig jaar iemand ter dood gebracht. De man kreeg de dodelijke injectie voor de moord op een zuigeling in 1997, zo meldt AP. Aanvankelijk had die executie in april vorig jaar moeten plaatsvinden.

De strafvoltrekking van Charles Warner werd destijds echter uitgesteld, nadat vlak ervoor een andere executie problematisch was verlopen. Bij die poging overleed de ter dood veroordeelde Charlie Lockett namelijk niet meteen, maar begon hij eerst te kronkelen, naar adem te happen en te mompelen. Pas na een uur overleed Lockett als gevolg van een hartaanval.

De mislukte executie leidde tot veel geschokte reacties in de Verenigde Staten. Daarbij werd vooral het gebruik van het verdovingsmiddel Midazolam in twijfel getrokken, omdat dit de ter dood veroordeelde onvoldoende zou verdoven. Daardoor zou de geëxecuteerde mogelijk voelen hoe zijn hart en longen tot stilstand komen.

Het hoger gerechtshof in de VS oordeelde gisteren echter dat het de executiemethode niet nader gaat bekijken. Meteen daarna werd het vonnis van Warner vertrokken. Ook in Florida werd vannacht een man geëxecuteerd. Hij was veroordeeld voor het doodschieten van een bankier en het verkrachten van zijn vrouw.