Een leuke homo in Boer zoekt vrouw – dat helpt

Onderzoek: jonge homo wordt nog gepest.

Boer Willem zocht een vriend via tv-programma Boer zoekt Vrouw.
Boer Willem zocht een vriend via tv-programma Boer zoekt Vrouw. foto Thomas Donker

Jongeren denken positiever over homoseksualiteit dan negen jaar geleden. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag. In 2006 was 18 procent van de jongvolwassenen (16-25 jaar) negatief over homo- en biseksualiteit. Nu is dat gedaald tot 6 procent. Ook scholieren zijn een stuk positiever geworden.

Een enorme vooruitgang, constateert Lisette Kuyper, onderzoeker van het SCP. Zij schreef op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een rapport over de acceptatie van zogenoemde LHBT-jongeren (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender).

De homojongeren zelf zeggen de toegenomen acceptatie nog niet terug te zien buiten hun vrienden- of familiekring. Vier op de tien homojongeren hebben te maken met negatieve reacties, zoals pesten, op hun seksuele oriëntatie. Mede daardoor hebben deze jongeren meer emotionele en gedragsproblemen dan heteroleeftijdgenoten. Niet-hetero’s roken vaker, spijbelen vaker, gebruiken vaker drugs en doen vaker een zelfmoordpoging.

Waardoor is sinds 2006 de acceptatie van homojongeren toegenomen?

„We waren al redelijk positief, in vergelijking met andere landen op het gebied van homoacceptatie. In 2007 werd emancipatie onder leiding van minister Plasterk [PvdA, toen minister van OCW] weer belangrijk. Er werd geïnvesteerd in de voorlichting op scholen. Dat is één van de redenen dat het nu beter gaat.”

Eén van de redenen?

„Homo’s zijn ook vaker in de media, in positieve zin. Het eerste homohuwelijk in GTST is voltrokken. Arie Boomsma’s programma Uit de kast wordt goed bekeken en ontvangen. Boer zoekt vrouw heeft een leuke homoboer gehad. Ministers varen mee op boten van de Gay Pride. Ook blijft het aantal religieuzen afnemen in Nederland. Dat is een groep die structureel negatief is over homo’s.”

Is iedereen, behalve gelovigen, echt zo positief over homo’s?

„Nee. De homojongeren geven zelf aan dat ze het afgelopen half jaar negatieve reacties hebben gehad. Ook LHB-scholieren worden gemiddeld vaker gepest. Het percentage scholieren dat wekelijks wordt gepest, ligt vier keer zo hoog als onder heteroseksuele leerlingen. Deze reacties kwamen vaak van onbekenden, buiten hun vrienden en familie. In die vertrouwde kring gaat het namelijk wel erg goed. De naaste omgeving reageert bijna altijd positief op hun coming-out.”

Jongeren zeggen niet negatief te denken over homo’s, maar homojongeren zelf zeggen dat ze dat niet terugzien.

„Het is makkelijk om te zeggen dat je homo’s accepteert, maar er in de praktijk naar handelen is een andere zaak. Homojongeren trekken zich ook veel aan van hun omgeving. Op die leeftijd zijn seks en relaties heel belangrijk, en je wilt geaccepteerd worden. Ze zijn bang dat dat niet gebeurt, omdat ze anders zijn. Daardoor ontstaat angst.”

En veel problemen.

„Het percentage spijbelaars ligt bij homoscholieren [van 11 tot 16 jaar] ruim twee keer zo hoog en het percentage dat elke dag rookt zes keer in vergelijking met hetero’s in die leeftijd. Het percentage homo-jongvolwassenen dat wel eens een suïcidepoging heeft gedaan, ligt bijna vijf keer zo hoog als dat onder heterojongeren. En het percentage dat drugs heeft gebruikt ligt anderhalf keer zo hoog.”

Waar ligt de oplossing voor deze jonge homo’s?

„We doen daar veel onderzoek naar en ontwikkelen behandel- en preventieprogramma’s. Als we beter weten welke echt werken, kunnen we deze groep gerichter helpen.

„We missen reflectie. Ook op het gebied van voorlichtingprogramma’s. Welke slaan het beste aan? Dat is de volgende stap die we moeten zetten.”