Duizenden mensen laten verwonderen

Het leven aan de top van verticale stad Rotterdam.

‘Where’s the action?”, vroeg een nieuwe collega uit Londen laatst verbaasd toen hij door de ramen van het IFFR-kantoor keek naar wat het kloppende hart van het filmfestival zou moeten zijn.

Ook vandaag valt er weinig vrolijks te zien: een groot, grijs, glimmend, uitgestorven Schouwburgplein. Toch kun je binnen de buzz al voelen. Binnen wordt er gewerkt. In een steeds hoger tempo, door steeds meer mensen, aan steeds meer dingen tegelijkertijd.

Het IFFR-kantoor bestaat uit twee verdiepingen boven de Claudia Sträter, op de hoek van de Lijnbaan, in één van de winkelpanden die in 2010 werden aangewezen als rijksmonument. Op de bovenste etage zit de afdeling productie. Veertien knappe, jonge mensen achter computerschermen en een viewing room, die momenteel in beslag wordt genomen door twee gigantische prikborden met honderden briefjes in verschillende kleuren van alle dingen die in twaalf dagen tijd zullen gebeuren. Juul Veenboer – 35, blond, grote bril – heeft het hele schema in haar hoofd. „Nou ja,” lacht ze, „soort van.”

Juul is hoofd productie. Ze is verantwoordelijk voor veertien producenten en drie vrijwilligerscoördinatoren die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor 850 vrijwilligers. Dit jaar wordt haar veertiende editie. Ze is er het hele jaar mee bezig, 5 dagen per week. Tot augustus maakt ze plannen, vanaf september bereidt ze voor en in januari voert ze uit.

Haar doel: van alle dingen die ze de afgelopen maanden hebben gedroomd, bedacht en voorbereid, een werkelijkheid maken.

„Het festival geeft sfeer aan de stad”, zegt ze. En: „Tijdens het festival word je heel gelukkig als je uit deze ramen kijkt.”

De gevels van de Schouwburg, Pathé en de Doelen zullen worden verlicht met rood, geel, groen en blauw licht. En over het grijze, lege plein zullen mensen lopen, duizenden mensen, van over de hele wereld, die allemaal naar deze plek zijn gekomen om zich te laten verbazen en te verwonderen. Om te dansen, om te drinken en om samen te zijn. Nog een weekje en dan barst het los.

Licht, camera, actie!