Dreigingsniveau België verhoogd naar niveau drie

Het dreigingsniveau in België is verhoogd naar niveau drie. Dat hebben de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vannacht besloten. Er zijn “geen nieuwe elementen van bedreiging”, aldus een woordvoerder. “Het gaat om een keuze van voorzichtigheid.”

De politie onderzoekt de schietpartij in Verviersna de grote anti-terreuractie in België gisteren.
De politie onderzoekt de schietpartij in Verviersna de grote anti-terreuractie in België gisteren. AP / Geert Vanden Wijngaert

Het dreigingsniveau in België is na de dodelijke anti-terreuractie van gisteren verhoogd naar niveau drie. Dat hebben de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vannacht besloten. Ook in Berlijn is een grote anti-terreuractie geweest. Daarbij zijn twee mensen opgepakt.

Er zijn in België “geen nieuwe elementen van bedreiging”, aldus een woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens:

“Het gaat om een keuze van voorzichtigheid.”

Eerder werd al besloten het dreigingsniveau voor de politie in het hele land te verhogen naar niveau drie. In Brussel en Antwerpen zijn de belangrijkste joodse scholen vandaag gesloten. Die maatregelen zijn genomen na een veiligheidsanalyse van de interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap.

Grote anti-terreuractie in Berlijn

Bij een grote antiterreuractie in Berlijn zijn vanochtend twee mannen opgepakt. Ze worden volgens de politie verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden.
De mannen worden er ook van verdacht dat ze aan werving deden voor Islamitische Staat. Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht. Er deden 250 agenten mee aan de actie.

Politie: we hebben een aanslag voorkomen

Bij een grote anti-terreuractie in België kwamen gisteren twee mensen om. Een ander raakte zwaargewond. Het zou gaan om moslimterroristen die een aanslag wilden plegen, met de politie als doelwit.

Volgens Het Laatste Nieuws waren de drie van plan een hooggeplaatste politiefunctionaris te onthoofden. De verdachten openden direct het vuur toen de politie een huis in Verviers in het oosten van België binnenviel. Volgens de politie stonden de verdachten op het punt een aanslag te plegen. Sommige media melden dat het om teruggekeerde jihadstrijders gaat, maar dat is nog niet zeker.

Aanslag Parijs toont macht Al-Qaeda

De anti-terreuractie vond ruim een week plaats na de terreuraanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen twaalf mensen om. Al-Qaeda in Jemen heeft de aanslag opgeëist. Twee dagen na die aanslag werden in een joodse supermarkt in Parijs mensen gegijzeld door een andere moslimterrorist, die de aanslagplegers kende. Bij die actie kwamen vier mensen om het leven. Uiteindelijk, twee dagen na de aanslag op Charlie Hebdo, zijn alle daders ingerekend door de politie en gedood.

Terwijl westerse landen zich vooral zorgen maken over de Islamitische Staat, toont de aanslag in Parijs dat Al-Qaeda nog niet is uitgespeeld, schreef onze Midden-Oostenredacteur gisteren in NRC Handelsblad (€):

“Het doel van de terreurbeweging is nog altijd de stichting van een wereldwijd kalifaat. De strategie van de organisatie is om westerse landen met aanslagen dusdanig te verzwakken dat ze stoppen met de steun aan autoritaire regimes in het Midden-Oosten.”

‘Ook school in Amsterdam dicht’

Ook in Amsterdam blijft een orthodox-joodse school dicht, zo heeft het bestuur van de school in een e-mail aan de ouders laten weten, meldt de NOS. Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden.

“Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid.”