Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)
High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

De woningverhuursite Airbnb heeft ook in Nederland furore gemaakt: 10 procent van de hotelkamers bestaat uit de particulier verhuurde kamers en huizen van gewone Nederlanders. Maar een echte bedreiging is de website niet, zegt Marcel van Bruggen in het FD.  “Hotels hebben er minder last van dan wel eens wordt gedacht, zij bieden toch een heel andere beleving.”

Van Bruggen, van toerisme-adviseur Horvath HTL, meldt dat de hotelbranche ook in 2014 bloeide. De gemiddelde bezettingsgraad nam 2 procent toe, de prijzen stegen met meer dan 2,5 procent. Die groei is volgens hem te danken aan de steeds meer persoonlijke benadering van veel bedrijven.

Dat gaat steeds verder, schrijft de krant. “Gasten kunnen bij onder meer NH Hotels al bij het boeken kiezen uit verschillende hoofdkussens. Die voorkeur wordt onthouden, zodat de gast de volgende keer zijn favoriete kussen automatisch op zijn bed aantreft.”

Tip voor de ‘verantwoorde’ belegger

Wie als belegger het kapitalisme niet helemaal afwijst - hij belegt immers geld - maar toch ‘verantwoord’ wil doen, moet denken aan een impact investment. De Volkskrant meldt dat er geen goede Nederlandse term voor is, hoewel de vertaling ‘investering met impact’ redelijk straightforward lijkt. Hoe dan ook, het is de hype onder bewuste beleggers.

“Impact investment is de nieuwste trend in verantwoord beleggen, maar het gaat aanzienlijk verder dan maatschappelijk verantwoord of duurzaam beleggen.” Dat beleggers geld stoppen in bedrijven die zich houden aan milieustandaarden en opvattingen rond de mensenrechten is oud nieuws. Bij impact investments ‘gaat het om concrete oplossingen voor een bepaald maatschappelijk probleem’.

De bekendste vorm is het microkrediet, maar het scala aan opties groeit. “In de zuiverste vorm gaat het om investeringen die een meetbaar effect hebben op klimaat, sociale omstandigheden of werkgelegenheid.

Op naar het perfecte biertje

Frans Ditmer uit Nijmegen heeft de wereld verbeterd: hij ontwierp het ‘zelfafschuimende’ bierglas, waardoor iedereen perfecte barman kan zijn terwijl de kater ermee op afstand wordt gehouden. Trouw sprak Ditmer over Het Glas, waarvoor hij deze week de Horecava Innovation Award op de horecavakbeurs won.

Ditmer legt uit hoe het komt dat zijn glas vanzelf de perfecte schuimlaag creëert. Bovendien vertelt hij: “In een perfect afgeschuimd pilsje zit geen iso-alfazuur meer en daardoor droogt je lichaam dus minder uit als je een pilsje drinkt. Daardoor heb je minder kans op een kater.”

Wanneer Trouw hem vraagt of zijn FndF Glas ons dus in staat stelt om meer te drinken, moet Ditmer met enige tegenzin instemmen: “Je zou kunnen zeggen dat je, procentueel gezien, meer zou kunnen drinken om dezelfde kater te krijgen. Maar dat is niet ons doel.”