While you were sleeping... in the US

Cubaanse rum en sigaren straks welkom in VS

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De bootreis van Cuba naar Florida is 144 kilometer lang, en levensgevaarlijk. Toch neemt een groeiend aantal Cubanen het risico per lekkende boot of wankel vlot - ook nadat begin deze maand bekend werd dat de handelsbetrekkingen tussen Cuba en de VS worden hersteld.

De regering-Obama hoopt de golf vluchtelingen in te dammen. Nu met de aankondiging dat toerisme en het sturen van geld mogelijk worden vanaf morgen. Volledig normaal zijn de betrekkingen nog niet, daar is nieuwe wetgeving voor nodig om het oude handelsembargo te doorbreken. “We zouden zeker actie van het Congres ondersteunen als die het mogelijk zou maken dat mensen naar Cuba mogen reizen, uitsluitend om daar op het strand te liggen”, zei president Obama’s woordvoerder gisteren.

De Miami Herald noemde de aankondiging historisch. Maar tegenstand is er ook. De Cubaans-Amerikaans fractie - allemaal vluchtelingen van het Castro-regime, of erfgenamen van die vluchtelingen - moet niets hebben van de regeringsplannen. De anti-Cubaanse wetten blijven gewoon bestaan, zei Republikein Mario Diaz-Balart, “totdat alle politieke gevangen vrij zijn, vakbonden, media en politieke partijen gelegaliseerd zijn, en vrije verkiezingen zijn gepland.”

Tv-kijker kan terecht bij Amazon

Amazon houdt de aandacht graag nog even vast. Dat het internetbedrijf ook een filmstudio is, moge inmiddels duidelijk zijn: zondag won de onderneming zijn eerste twee Golden Globes voor de baanbrekende serie Transparent, om onmiddellijk aan te kondigen dat Woody Allen zijn eerste drama-serie ooit voor Amazon gaat regisseren. En nu zijn er vijftien nieuwe tv-pilots te bekijken.

De pilot is de proefaflevering van een nieuwe serie, die meestal alleen door de insiders van film- en tv-studios wordt bekenen. Amazon doet het anders: we kunnen ze allemaal zien, sinds gisteren.

Wired waarschuwt dat er maar één de moeite waard is.

Testrondje voor ‘hyper-trein’

Elon Musk droomt uitsluitend groots. Stuurt hij geen raketten naar het Internationale ruimtestation, dan bouwt hij wel een nieuw, naar verluidt wél betaalbaar model van zijn elektrische auto, de Tesla. Over de zogenoemde hyperloop hoorden we Musk een tijdje niet. Maar dat wil niet zeggen dat hij er niet over droomt.

Sterker, de Californische uitvinder kondigde gisteren aan dat er een proeftraject van acht kilometer komt in Texas, waar de supersnelle trein kan worden getest. Het is de eerste stap van de ‘innovatieve air rail’, zoals The Verge schrijft. Het hyperloop-systeem moet San Francisco en Los Angeles verbinden per afgesloten tube, waarin razendsnelle capsules nonstop passagiers kunnen vervoeren.

De enige manier om snel tussen de steden te reizen is momenteel het vliegtuig. Het plan voor een nieuwe hogesnelheidstrein wordt momenteel uitgvoerd, maar Musk vindt dat een ouderwets - en vooral traag - concept.