PvdA-leden bereiden moties voor tegen plan kabinet om vrije artsenkeuze te beperken

PvdA-leden maken zich op om de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze door het kabinet te blokkeren. In aanloop naar het PvdA-congres dit weekend bereiden verschillende afdelingen moties voor die de Tweede Kamerfractie zullen oproepen deze maatregel van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) tegen te houden. Een eerste poging van Schippers strandde vlak voor de Kerst in de Eerste Kamer, waar drie PvdA’ers tegen haar wetsvoorstel stemden. Dat leidde bijna tot een kabinetscrisis. Schippers zoekt nu naar een manier om de vrije artsenkeuze alsnog te beperken. PvdA-afdelingen in onder meer Amsterdam-Zuid en Den Haag willen dat de fractie zich daartegen verzet. Zo vraagt Amsterdam-Zuid het congres uit te spreken dat een herzien wetsvoorstel voor de PvdA „alleen acceptabel is als de vrije artsenkeuze, ongeacht de aard van de polis, volledig, als wettelijk recht, is gegarandeerd”. (NRC)