België neemt extra maatregelen tegen terreur - ‘150 militairen staan klaar’

Persconferentie van het Belgische kernkabinet.
Persconferentie van het Belgische kernkabinet. Foto EPA / Julien Warnand

België neemt twaalf concrete maatregelen tegen radicalisme en terrorisme om de veiligheid van België te verbeteren, aldus premier Charles Michel vanmiddag tijdens een persconferentie. Het Belgische leger staat klaar om de politie bij te staan.

12 concrete maatregelen

De Belgische overheid wil onder meer telefoontjes en andere communicatielijnen gaan aftappen en geld van vermoedelijke terroristen gaan vastzetten. Ook wordt een reis naar het buitenland voor terroristische doeleinden strafbaar. Een greep uit de maatregelen:

  • De lijst van terroristische misdrijven wordt uitgebreid.
  • Speciale opsporings- en informatietechnieken worden ingezet voor antiterreuroperaties en meer mogelijkheden om afluisterapparatuur in te zetten.
  • Uitbreiding van de mogelijkheid om de nationaliteit en paspoort in te trekken, zeker bij mensen met een dubbele nationaliteit.
  • Het sneller bevriezen van tegoeden van verdachten.
  • Het oprichten van een nationale veiligheidsraad.
  • Radicalisering van moslims in gevangenissen proberen te voorkomen door onder meer personeel te trainen en door zogenoemde islamconsulenten in te zetten.
  • Het inzetten van het leger voor specifieke bewakingsopdrachten.

Een paar uur na de persconferentie van premier Michel kondigde de burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, aan dat ‘enkele tientallen’ paracommando’s bewakingsopdrachten in de stad gaan uitvoeren. De commando’s zullen door de politie aangestuurd worden zodat agenten de handen vrij hebben om zich op andere politietaken te richten. Volgens De Wever komen de militairen alleen ter ondersteuning; de stad wordt niet door Defensie overgenomen.

Foto EPA / Olivier Berg

Een Belgische agent in de Rue de la Colline in Verviers, waar gisteren twee verdachte jihadisten werden gedood bij een anti-terreuractie. Foto EPA / Olivier Berg

Dreigingsniveau België verhoogd

Het dreigingsniveau in België is na de dodelijke anti-terreuractie van gisteren verhoogd naar niveau drie. Dat hebben de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vannacht besloten.

Bij een grote Belgische anti-terreuractie zijn gisteren vijftien mensen aangehouden, onder wie twee in Frankrijk. Dat maakte het federaal parket in Brussel vanochtend bekend. Een terreurgroep stond op het punt om terroristische aanslagen te plegen op de politie. De politie deed gisteren op twaalf plekken een inval. De meeste huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeente Molenbeek. In Verviers werden meerdere wapens gevonden, waaronder vier AK-47 machinegeweren en explosieven. Ook werden politie-uniformen, valse documenten en een “belangrijke som” geld gevonden.

Bij de antiterreuractie kwamen twee mensen om. De twee zijn nog niet geïdentificeerd. Volgens de Franse premier Valls is er geen “rechtstreeks verband” tussen de aanslagen in Parijs en de anti-terreuroperaties in België.

Marouane E., de 25-jarige man die gisteravond werd gearresteerd in Verviers, ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wilde plegen op de politie. Dat meldt zijn advocaat tegenover De Standaard.

Ook anti-terreuractie in Berlijn

Bij een grote anti-terreuractie in Berlijn zijn vanochtend twee mannen opgepakt. Ze worden volgens de politie verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden. De mannen worden er ook van verdacht dat ze aan werving deden voor Islamitische Staat. Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht. Er deden 250 agenten mee aan de actie.

De anti-terreuracties vinden plaats ruim een week na de terreuraanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen twaalf mensen om. Al-Qaeda in Jemen eiste de aanslag op.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de analyse ‘Tikkende tijdbommen in België’ van onze correspondent Tijn Sadée.