Politie België doodt twee jihadi’s

Foto ANP

Bij een antiterreuractie van de Belgische politie in Verviers hebben agenten gisteren twee mannen doodgeschoten. Eén verdachte raakte gewond en is aangehouden. Het gaat om vermeende moslimextremisten. Dat meldde een woordvoerder van het federale parket in België gisteravond tijdens een persconferentie. De drie mannen zouden van plan zijn geweest terreuraanslagen te plegen in België, met politie en politiegebouwen als mogelijk doelwit. In welk stadium de plannen waren, is onduidelijk.

Agenten vielen gisteravond rond kwart voor zes een woning binnen in Verviers, een stad ten oosten van Luik, terwijl scherpschutters buiten bleven staan. Bij de inval openden de drie extremisten direct het vuur. Volgens het parket is er enkele minuten geschoten. Er zijn geen burgers of agenten gewond geraakt.

Meerdere invallen

De actie in Verviers was onderdeel van een grotere operatie: speciale eenheden deden invallen op tien plaatsen. Behalve in Verviers werden ook huiszoekingen gedaan in Brussel en Halle-Vilvoorde, vlak bij de hoofdstad. Enkele huiszoekingen waren gisteravond nog gaande.

In Brussel zei de woordvoerder van het federale parket dat er voorlopig geen link is met de terreuraanslagen in Parijs vorige week. De Belgische justitie heeft deze groep, met onder anderen ex-Syriëgangers, al drie weken in het vizier.

Het dreigingsniveau in België is alleen voor politiebureaus en gerechtsgebouwen verhoogd naar drie (op een schaal van vier). In de rest van het land blijft niveau twee gelden.

Gisteren werden er vlak na 16.00 uur schoten gehoord in het Brusselse metrostation Ribaucourt in Sint-Jans-Molenbeek. Volgens getuigen schreeuwde een man „religieuze leuzen” in het Arabisch en in het Frans. De man is aangehouden. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. Burgemeester Françoise Schepmans van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, van oudsher een gemeente met veel migranten: „Radicalisering is een probleem in mijn gemeente. We moeten dit bevechten. We moeten niet bang zijn, maar wel zeer alert.”

Volgens de Belgische televisiezender VTM is de antiterreuroperatie onderdeel van een internationale operatie waarbij zeven landen zijn betrokken. Nederland hoort daar niet bij.