Amsterdamse synagoges kondigen extra maatregelen aan

De Nederlands-Iraëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam heeft extra maatregelen aangekondigd na de antiterreuracties in Belgïe. Het NIHS beheert acht synagoges. Een orthodox-joodse school bleef vandaag uit voorzorg dicht. Het dreigingsniveau in Nederland blijft “substantieel”.

Leden van de koninklijke marechaussee bewaken het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider. De onderwijsinstelling in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, met ongeveer tweehonderd leerlingen, bleef vandaag uit voorzorg dicht.
Leden van de koninklijke marechaussee bewaken het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider. De onderwijsinstelling in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, met ongeveer tweehonderd leerlingen, bleef vandaag uit voorzorg dicht. Foto ANP/Koen van Weel

De Nederlands-Iraëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam heeft extra maatregelen aangekondigd na de antiterreuracties in Belgïe. Dat heeft voorzitter Eron Wolf van de Joodse Gemeenschap Amsterdam laten weten. Wat voor maatregelen het NIHS neemt is onbekend. Het NIHS beheert acht synagoges in Amsterdam en Amstelveen en een Joods Cultureel Centrum.

De orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam was vandaag dicht naar aanleiding van de sluiting van joodse scholen in België. Opperrabbijn Binyomin Jacobs, vicevoorzitter van Cheider dat zo’n tweehonderd leerlingen heeft, zei met de informatie van gisteravond een afweging te hebben gemaakt of de school moest sluiten. Er was er geen directe aanleiding om de school te sluiten, maar de rabbijn besloot het uit voorzorg te doen om de ouders op tijd in te kunnen lichten. Kinderen die op Cheider zitten komen uit het gehele land. Jacobs gaat ervan uit dat de school maandag weer opengaat.

Dreigingsniveau nog altijd “substantieel”

De twee andere joodse scholen in Nederland, ook beide gevestigd in Amsterdam, zijn vandaag wel open. De scholen zijn door burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en hoofdcommissaris van de politie Pieter-Jaap Aalbersberg vanmiddag uitgenodigd om op gesprek te komen over de huidige terreurdreiging.

Voor de start van de wekelijkse ministerraad meldde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof dat de kans op een aanslag in Nederland ‘substantieel’ blijft. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zei dat we ons ‘absoluut’ zorgen moeten maken over een mogelijke aanslag.