Rectificatie: geen zweep maar stok

Zelfs mensenrechtengroepen maken tegenwoordig satire. Amnesty International plaatste gisteren een paginagrote ‘rectificatie’ op de achterkant van de Volkskrant, Trouw en nrc.next. In een campagne voor de kritische Saoedische blogger Raif Badawi meldde Amnesty eerder dat hij was veroordeeld tot duizend zweepslagen. Nu meldt de organisatie dat het gaat om duizend stókslagen: „Amnesty International biedt hiervoor aan de regering van Saoedi-Arabië haar welgemeende verontschuldigingen aan.”

Humor om een gruwelijke zaak aan de te kaarten. Amnesty liet de campagne ontwerpen door het Rotterdams reclamebureau BVH. Toen Badawi in mei werd veroordeeld, bedachten zij de campagne ‘Bloggen is slecht voor je rug’ – ook niet gespeend van zwarte humor. Volgens Maarten Bakker, die al twintig jaar voor Amnesty ontwerpt, vroeg de actiegroep om een vervolgcampagne nu het vonnis daadwerkelijk werd uitgevoerd. „Maar op een geheim filmpje van de lijfstraf zagen ze dat het om stokslagen ging; waarschijnlijk een vertaalfout.”

Bakker besloot van de aanpassing in de tekst een ‘rectificatie’ te maken. Vanwaar deze wrange grap? „Met sarcastische humor proberen we door het het schild van onverschilligheid van de lezers te breken.”

Badawi, de man achter de kritische website Liberal Saudi Network, is wegens ‘belediging van de islam’ veroordeeld tot tien jaar cel, 1 miljoen riyal boete (2,2 ton) en duizend slokslagen; vijftig per week. Vrijdag ontving hij, op een moskeeplein in Jeddah, de eerste vijftig slagen. Gistermiddag hield Amnesty voor de Saoedische ambassade in De Haag een demonstratie van zo’n 350 man.