21 vragen, 18 tuktuks en minstens één blinde oelewapper

Marlijns 'theekransje'.
Marlijns 'theekransje'. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De derde aflevering van Wie is de Mol? 2015, van gisteravond, trok 2.439.000 kijkers.

Peter: Frank Huiskamp. Journalist van de eenentwintigste eeuw, begenadigd redacteur van het Amsterdam-katern, parttime mollenjager.

Frank: Peter Zantingh. Man die mij bij het web verliet voor het papier, schrijver van een boek of twee en mijn lieftallige mollenwederhelft.

Peter: Ik wil graag beginnen met wat zelfkritiek. De eerste twee afleveringen heb ik me te makkelijk weerhouden van stellige verdenkingen. Daar stop ik mee. Ik weet het.

Frank: Dit, Peter Zantingh, vind ik een boude bewering. Nou ja, na de aflevering die we vanavond hebben gezien misschien niet eens zozeer, maar toch. Er werd namelijk zo veel duidelijk dat ik niet vertrouw dat het ons zo makkelijk wordt gemaakt. Maar goed, voordat ik je tunnelfeestje ga bederven met wat gezanik: the floor is yours.

Peter: Het is Rik van de Westelaken. Ik ga daarbij vooral af op die uiteraard faliekant mislukte opdracht met het vliegtuigje. Daarbij laat hij Chris al het werk doen, terwijl hij hem zelfs van slag probeert te brengen (“ze zijn vast niet op het strand”) en dan lopen ze allebei langs die envelop. Dat maakt hen beiden verdacht, maar Chris had kunnen mollen door dat woord gewoon verkeerd te lezen. Dat deed-ie niet.

Frank: Ik hang aan je lippen.

Peter: Er was nog meer, maar dat ben ik even vergeten.

Frank: Ik heb in tijden niet zo’n ongelofelijk vreemde, verdachte, mislukte opdracht gezien als die met het vliegtuigje. Ik weet nog steeds niet wat daar precies is gebeurd. Chris ziet ten eerste heel, heel erg snel dat ze naar Bentota moeten. Dat vond ik al wonderlijk, want ik zag niet meer dan twee letters liggen.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Bentota. Of: BE, en dan een tijdje niks, en dan een halve A. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

En volgens mij is het inderdaad Rik die begint over het feit dat hij maar twee kandidaten ziet en zich afvraagt waar de andere vier zijn. Hoe dat een logisch idee is, geen idee. Rik is ook degene die je volgens mij duidelijk náár de envelop ziet kijken bij de afmeerplaats, maar Chris wegleidt.

Peter: Precies. Dat laatste. Rik probeert direct bij het uitstappen de aandacht ervan weg te leiden.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Linksonder de envelop met het geld, rechts twee oelewappers. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Frank: Maar: wat nou als Rik Chris alleen wilde testen? Is dat een optie? Hij noemde Chris zijn hoofdverdachte, meen ik. En als je probeert te testen of Chris de Mol is, dan wacht je of hij het geld niet ziet.

Peter: Dat kan. Maar zou Chris dan niet hebben geprobeerd om te zeggen: ‘Daar staat Bentatu’, of zoiets? (Ik zag trouwens ook alleen de twee gele letters. Maar ging ervan uit dat dat lag aan het verschil tussen wat je op camera ziet en in het echt.)

Frank: Je kunt ook de goede jongen spelen. En weten dat je daarna gaat mollen nog. Maar Rik was hier van de twee, ik moet het toegeven, het verdachtst. Maar Chris met zijn: “ja, het geld kan weleens in de mangrovebossen liggen, want dat is echt wel een bijzondere plek”. Welke beredenering is dat?

Peter: “Ah, zie je al, daar drijft het. Nee, toch gewoon afval.”

Frank: En werkten ze met tijd? Hadden ze niet door kunnen zoeken tot in de eeuwigheid? Terug kunnen gaan, kijken of ze het toch niet gemist hadden?

Peter: Er was wel tijd. Ze zeiden op een bepaald moment: nog tien minuten.

Frank: Pardon, ik had adrenaline in mijn oren.

Peter: Goed. Onstuimige aflevering dus. Ik gooi er even een grapje in, om te temporiseren.

PilgrimArt

Frank: Hahaha, wat was in hemelsnaam je zoekopdracht om dit plaatje te vinden?

Peter: Margot (Peters vriendin, red.) zei: Art, je lijkt op een pilgrim.

Frank: Margot praat vaker zo naar de tv?

Peter: Ja. Dat kon wel wat minder.

Frank: Wat zei ze nog meer zoal?

Peter: Het is Rik van de Westelaken. En alle andere slimme dingen die ik in deze chats zeg.

Frank: Over grapjes gesproken trouwens: ik moet toch wel erg lachen om deze groep van tijd tot tijd. Ik heb in Ajouad mijn nieuwe Tygo gevonden. Die jongen is zo aandoenlijk om naar te kijken. Bij die laseropdracht stond hij er weer zo nerveus, wegkijkend bij, alsof hij niet wilde laten zien aan zijn ouders dat hij gedronken had. En die blik: “Ja, ja, Art, ja, iets met geld, tuktuks, nog meer geld, verdubbeling, mensen, lopen. Nou, geef me dat pistool eens, man!”

Peter: Ik vind het ook zo leuk dat de standaard houding van zijn hoofd is: kin omlaag, en dan met z’n ogen omhoog.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Ajouad. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Peter:
Jouw theorieën dan nu. Wat je opviel.

Frank: Ja, paar dingen. De afleveringstitel. “Verraden”. Kun je weer alle kanten mee op, ook al zegt het productieteam in de finaleaflevering dat het maar op één manier geïnterpreteerd had kunnen worden. Verraden kan doelen op het feit dat Carolina als enige geen vrijstelling kreeg. Verraden kan zijn dat Rik al heel zeker wist dat ze gingen lasergamen voor de eerste opdracht. Verraden kan ook ‘ver-raden’ zijn. Rik en Chris moesten van ver raden naar welke bestemming ze moesten vliegen.

Peter: Vooral de eerste en derde leken mij plausibel.

Frank: Dan even de tweets van de Mol, die altijd op @ikbendemol staan en vaak aanwijzingen bevatten. Dacht ik ook vandaag te zien, naar aanleiding van vooral die laatste.

Twitter avatar IkBenDeMol De Mol Als Mol zie je maar wat graag een envelop met inhoud over het hoofd. #widm

Maar toen bedacht ik me: ja, er werden in de eerste opdracht vast ook enveloppen over het hoofd gezien.

Peter: Hmm, ja. Alleen ‘over het hoofd zien’ gold wel heel erg voor die tweede opdracht.

Frank: En de andere tweet is voer voor speculatie. Uiteraard, want er staat alleen “+1″. Ik zat met mijn hoofd bij die afvallerstheorie die we vorige week bespraken. Volgens die theorie zou Marlijn vandaag hebben moeten vertrekken, maar er hoefde niemand weg. Die +1, zou die dan duiden op het feit dat alles een weekje opschuift? Maar toen kwam iemand op mijn vaste forum met eigenlijk een wel heel logische verklaring: tja, er waren nu 20 testvragen, plus 1.

Peter: Goed punt.

Frank: En nu mag jij.

Peter: Nog even over de titel. Als Carolina degene is die ‘verraden’ is, omdat ze als enige geen vrijstelling kreeg, en we gaan ervan uit dat iedereen in de regel een vrijstelling kreeg van zijn of haar maatje/kamergenootje. Door wie is ze dan verraden? Met wie zit zij ook alweer op de kamer?

Frank: Nou ja. Vorige week, aan het eind van de aflevering, zei Carolina dat ze geen kamergenootje meer had, omdat Evelien vertrok. Toen bood, dacht ik, Viktor zich aan.

Twitter avatar evelienbosch evelien bosch Liefde voor @carolinahd Van mij had ze een vrijstelling gekregen. #widm #moltalk

Peter: O ja. Dus ze had niet echt meer iemand. Sorry, Carolina. Was niet mijn bedoeling dat erin te wrijven. Moving on.
Verder was het lastig om iets uit die eerste opdracht op te maken. Behalve Viktor maakte iedereen er namelijk een potje van.

Frank: Ja, iedereen was daar potentieel mollend. Want een envelop pakken en afgeschoten worden? Dan ook niemand anders die het geld kan verdienen. Oh, en ik zag de afkorting PID, wat dan Pieter Derks moet zijn, en die ligt eruit, dus dat vond ik apart. Maar waarschijnlijk was er ergens ook wel een EVB of zo.
Moeten we nog iets van de tuktuk met daarin ‘MOL’ denken?

Peter: Marlijn was degene die daar een envelop vandaan pakte. Maar die haalde de eindstreep niet, dus we weten niet wat daarin zat. Het kan natuurlijk dat er tien tuktuks met geld waren (de tien ‘lichtere’ op de plattegrond), dus inclusief Pieter en Evelien. Maar als er ook MOL was, dan ontbraken misschien van één kandidaat de initialen.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

De plattegrond met de tuktuks. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Frank: Ik tel achttien tuktuks in ieder geval.

Peter: Ik heb net nog even teruggekeken: bij Arts uitleg lichtten elf tuktuks op op de plattegrond. Dus is het logisch dat alle kandidaten van aflevering 1 én MOL aanwezig waren. Oftewel: dat ontkracht mijn theorie. Verdorie.
Goed - even een sprong vooruit. Geen afvallers dus. De iedereen-blijft-aflevering, inmiddels een klassieker. Ik zag trouwens her en der dat het mensen opviel dat Art tegen Rik zei: ‘Ook jij bent door’, en tegen anderen ‘je hebt een vrijstelling gekregen’. Maar: Art zei dat bij Viktor ook.

Twitter avatar DeMolOntmaskerd DeMol Art: “Rik, ook jij bent door” - Rik heeft dus niet per sé een vrijstelling; is hij dan dus De Mol? #widm #Aanwijzing
Twitter avatar barryluijten Barry Luijten Art noemde bij iedereen met een vrijstelling dat ze een vrijstelling hadden, behalve bij Rik, die ging “gewoon door”. #widm

Frank: Dit zijn van die fijne dodemushints.

Peter: Niet helemaal.

Frank: Oe.

Peter: Hij is daardoor minder sterk, maar het kan alsnog. Chris kreeg er volgens Art ‘meerdere’. Als dat er geen twee maar drie waren, dan is een van de heren zonder vrijstelling én zonder het scherm te zien doorgegaan. Rik of Viktor dus.

Frank: Goede. Viel mij ook op. Meerdere is gewoon geen twee. Twee kan nog, want Carolina kreeg er geen.

Peter: En we móeten deze nog even laten zien.

Frank: Hahaha, prachtig, die had ik nog niet gezien. “Als het nodig is, monteren we jullie helemaal kapot.”

Peter: Tijd om af te ronden? Aangezien ik begon met mijn verdenking, heb jij nu de vloer.

Frank: Ik ga daar ook mee dreigen: “Als het nodig is, Peter, dan redigeer ik je helemaal kapot.”

Peter: En haal die domme glimlach van je gezicht.

Frank: Haha. Ja, het is tijd. Jij zit in de tunnel? Ik ben in ieder geval in de war. Er is eigenlijk bijna geen reden om niet Chris of Rik te verdenken. En Rik is van die twee het verdachtst. Maar ik ga niet tunnelen, ik weiger het. Chris of Rik. Maar het lijkt te makkelijk, Peter. Doe mij ook dan nog maar een, eh, Martine. Want ik heb besloten dit programma te behandelen alsof ik in de Bijenkorf Nespresso-cupjes sta uit te zoeken. Ik ben hier eigenlijk gewoon helemaal niet goed in.

Lees ook de chats over aflevering een en aflevering twee terug.