2014 was het warmste jaar ooit gemeten

Drukte op het strand van Zandvoort, afgelopen zomer.
Drukte op het strand van Zandvoort, afgelopen zomer. Foto ANP / Remko de Waal

Het afgelopen jaar was wereldwijd het warmste jaar sinds 1880. Dat melden de Amerikaanse instellingen NASA en NOAA.

Wat opvalt is dat bij de tien warmste jaren die ooit zijn gemeten, er slechts één jaar bijzit van vóór 2000, namelijk 1998. Zo blijkt uit de metingen van het Amerikaanse Nationale Lucht- en Ruimtevaartagentschap (NASA) en van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA).

De temperatuur op aarde is volgens de onderzoekers sinds 1880 0,7 graden Celcius gestegen. Dit zou voornamelijk komen door de uitstoot van broeikasgassen.

2014 warmste jaar in Nederland

We wisten al dat 2014 de boeken inging als het warmste jaar ooit in Nederland. Sinds het begin van de metingen in 1706 was de gemiddelde temperatuur nog nooit zo hoog geweest: 11,5 graden Celsius. Normaal is dit gemiddeld 10,1 graden Celsius.

Het record is volgens het KNMI “aanzienlijk hoger” dan de vorige warmste jaren in 2006 en 2007, toen het gemiddeld 11,2 graden was. Vooral voorjaar en herfst waren “uitzonderlijk warm”. Oorzaak zijn de klimaatverandering en toevallige fluctuaties.

In Nederland stijgt de temperatuur anderhalf keer sneller dan de gemiddelde temperatuur over de hele wereld. Wat daar de oorzaak van is, is nog niet bekend.