Dodental overstromingen Malawi verdrievoudigd, 200.000 ontheemd

Malawi wordt al dagen geteisterd door overstromingen.
Malawi wordt al dagen geteisterd door overstromingen. Foto ANP/EPA/Erico Waga

Het dodental in Malawi als gevolg van de overstromingen is drie keer zo hoog als eerder gemeld. Meer dan 200.000 mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het natuurgeweld.

Het dodental is volgens persbureau AP gestegen naar 176. Volgens AFP ligt het dodental nog hoger: 192. Ook buurland Mozambique heeft te kampen met overstromingen. Volgens AP zijn er 38 doden gevallen.

Malawi wordt al een paar dagen getroffen door zware regenval. De helft van het land is door de autoriteiten uitgeroepen tot rampgebied. Zuid-Afrika heeft toegezegd om soldaten en materiaal naar Malawi te sturen om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. Het Wereldvoedselprogramma van de VN zal honderd ton voedsel naar het rampgebied brengen.

Het is niet de eerste keer dat Malawi wordt getroffen door overstromingen. In 2000 kwamen meer dan achthonderd mensen om het leven bij wat tot nu toe de zwaarste overstromingen ooit waren in Malawi. Ook toen raakten honderdduizenden ontheemd door het natuurgeweld. Vorig jaar kondigde de overheid nog aan om 32 miljoen dollar opzij te zetten voor rampenbestrijding.

Volgens vice-president president Saulos Chilima zijn 153 mensen vermist.