Zwitserse beurs flink in het rood na vrijlaten wisselkoers

De Zwitserse centrale bank heeft vandaag de minimale koers van de frank ten opzichte van de euro losgelaten. De munt won daardoor aan waarde, de beurskoersen daalden flink.
De Zwitserse centrale bank heeft vandaag de minimale koers van de frank ten opzichte van de euro losgelaten. De munt won daardoor aan waarde, de beurskoersen daalden flink. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De Zwitserse beurs is vandaag flink in het rood geëindigd, na de onverwachte stap van de centrale bank van het land om de kunstmatige wisselkoersverhouding met de euro los te laten.

De Schweizerische Nationalbank (SNB) hanteerde sinds september 2011 een koers van minimaal 1,20 frank per euro. In die periode was er veel onzekerheid over de stabiliteit van de eurozone en vluchtten veel beleggers naar de ‘veilige’ frank, waardoor deze steeds duurder werd. Om de export te beschermen werd de minimale verhouding met de euro ingevoerd.

Om de koers van 1,20 te garanderen, moest de centrale bank buitenlandse valuta inkopen. Omdat de euro en de frank de laatste weken veel aan waarde verloren ten opzichte van de dollar, was de koppeling niet meer houdbaar voor de Zwitsers.

Ondanks de tegelijkertijd aangekondigde renteverlaging van -0,25 naar -0,75 procent (waardoor het stallen van franken in Zwitserland duurder is geworden), won de Zwitserse munt na het nieuws flink aan waarde: aan het eind van de handelsdag in Zürich ruim dertien procent ten opzichte van de euro. Aan het van de dag kostte een euro hierdoor ongeveer één frank. In de loop van de dag was dat zelfs even 0,80 frank. Ten opzichte van de dollar won de frank bijna 28 procent.

‘Tsunami’

De belangrijkste Zwitserse beursindex kwam tegelijkertijd 8,9 procent in het rood uit, de grootste daling in 25 jaar. Vooral bedrijven die een groot deel van hun omzet buiten Zwitserland halen - en waarvan de producten dus flink duurder zijn geworden - leverden aan beurswaarde in. De topman van Swatch noemde de stap van de centrale bank een ‘tsunami’ voor de Zwitserse economie.

Naast de export zal ook de toeristische sector de stap van de centrale bank merken. Wintersporters uit Europa kiezen door de dure frank mogelijk sneller voor een vakantie in een euroland, zoals Oostenrijk.

In Nederland had de stap van de SNB ook gevolgen. Chemieconcern DSM, dat verschillende vitaminefabrieken heeft in Zwitserland, verloor ruim 8,5 procent aan waarde.