Weer een Moszkowicz uit het ambt gezet

David Moszkowicz op archiefbeeld.
David Moszkowicz op archiefbeeld. Foto ANP / Evert Elzinga

Na Robert en Bram wil de tuchtrechter van de advocatuur nu een derde telg van de beroemde advocatenfamilie Moszkowicz schrappen van het tableau. De Raad van Discipline in Den Bosch besloot maandag dat de oudste zoon van advocaat Max Moszkowicz sr., de 64-jarige David, niet langer zijn vak mag uitoefenen omdat hij tegenstrijdige belangen probeerde te dienen.

De tuchtrechter noemt het “ontoelaatbaar” dat David Moszkowicz in 2013 voor een bedrag van 1.700 euro nabestaanden ging bijstaan in een moordzaak terwijl hij ook al een man verdedigde die verdacht werd van dit misdrijf. De raad komt tot de zwaarste sanctie omdat David al herhaaldelijk tuchtrechtelijk is veroordeeld. “Ondanks diverse tuchtrechtelijke veroordelingen, volhardt hij in zijn onbetamelijk handelen.”

‘Het is een rage Moszkowiczen aan te pakken’

David Moszkowicz zegt “heel erg verbaasd” te zijn over de uitspraak. Hij gaat in beroep bij het Hof van Discipline en mag daardoor zijn vak voorlopig blijven uitoefenen. Volgens hem is er niks onbetamelijks gebeurd. Hij had aanvankelijk niet door dat hij twee partijen in eenzelfde zaak bijstond. “Toen ik dat merkte heb ik de zaak van de nabestaanden en het honorarium aan een collega gegeven.”

Volgens David is de Orde van Advocaten bezig de advocatenfamilie te slopen. “Het is een rage Moszkowiczen aan te pakken”, zegt David. “Het is een onjuiste redenering om mij nu te schrappen wegens eerdere tuchtstraffen uit een heel ander soort zaken.”

Lees ook dit interview met Max Moszkowicz jr. uit NRC van december vorig jaar:
‘Bram is te ver gegaan’