VS versoepelen handelsembargo Cuba - ban op sigaren voorbij

Cubaanse sigaren. De ban op de import van de sigaren naar de VS is opgeheven vanaf morgen.
Cubaanse sigaren. De ban op de import van de sigaren naar de VS is opgeheven vanaf morgen. Foto AP / Ramon Espinosa

De economische sancties die de Verenigde Staten al decennialang voeren tegen Cuba worden vanaf morgen versoepeld. Dat hebben de ministeries van Handel en Financiën vandaag aangekondigd. Hierdoor is onder meer de ban op de beroemde Cubaanse sigaren gedeeltelijk voorbij.

De versoepeling van het embargo houdt verder in dat Amerikanen makkelijker naar Cuba kunnen, creditcards mogen gebruiken op het eiland en dat verzekeringen kunnen worden afgesloten op reizen naar het communistische land. Ook mogen Amerikaanse bedrijven telefoon- en internettechnologieën gaan exporteren. Het embargo is niet volledig opgeheven - dat kan alleen het Amerikaanse Congres.

De ban op Cubaanse sigaren geldt alleen voor persoonlijk gebruik. Amerikanen mogen voor maximaal 100 dollar aan alcohol en tabak meenemen. In totaal mag voor 400 dollar aan goederen voor eigen gebruik ingepakt worden op de terugreis.

Al verwacht

De versoepeling was half december al aangekondigd, toen de VS en Cuba een gevangenenruil aankondigden. Obama stelde toen dat de sancties niets hebben opgeleverd. Cuba werd er niet democratischer door en de Amerikaanse economie was er niet mee gediend, zei hij:

“Amerikanen en Cubanen hebben geen belang bij een beleid uit een tijdperk waarin de meesten van ons niet eens waren geboren.”

Minister van Financiën Jack Lew zegt in een toelichting dat met de versoepeling “een einde komt aan verouderd beleid dat niet werkt.” In plaats komt er beleid “dat de politieke en economische vrijheid van het Cubaanse volk bevordert.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Cuba maakt zich op voor sprong naar het heden (€).