Turkse premier vergelijkt Israëlische ambtgenoot met Franse terroristen

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft vandaag zijn Israëlische evenknie Benjamin Netanyahu vergeleken met de islamitische terroristen die vorige week zeventien mensen in Parijs hebben vermoord. Volgens Davutoglu hebben zowel Netanyahu als de extremisten zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen.

Solidariteitsmars in Parijs
Solidariteitsmars in Parijs EPA / Julien Warnand

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft vandaag zijn Israëlische evenknie Benjamin Netanyahu vergeleken met de islamitische terroristen die vorige week zeventien mensen in Parijs hebben vermoord. Volgens Davutoglu hebben zowel Netanyahu als de extremisten zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen.

De Turkse regeringsleider noemde specifiek de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, waarbij meer dan 2100 Palestijnen om het leven kwamen, en het bestormen van een Turks hulpkonvooi dat naar dit gebied op weg was in 2010. Bij deze aanval werden tien Turken gedood. Volgens Davutoglu stonden deze aanvallen op gelijke voet met de recente terreurgolf in Parijs.

Woordenstrijd

De uitlatingen van de premier zijn de zoveelste aflevering in een polemische woordenwisseling tussen Turkije en Israël. Eerder uitte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kritiek op Netanyahu omdat hij meeliep in Parijs met een solidariteitsmars voor de slachtoffers. Die aanwezigheid was volgens Erdogan hypocriet, omdat de Israëlische premier volgens hem zelf mensenrechten schendt. Na deze uitspraak maakte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman Erdogan uit voor “antisemitische pestkop”.

“Als Israël een pestkop zoekt, hoeft het alleen maar in de spiegel te kijken”, aldus Davutoglu. “De massamoord in Parijs door terroristen is een misdaad tegen de menselijkheid. Netanyahu heeft, als hoofd van een regering die kinderen vermoordt die op een strand in Gaza spelen, die duizenden woningen vernietigt en die onze burgers op een hulpschip in internationale wateren afslacht, ook misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.”

Door de Israëlische aanval op het Turkse hulpkonvooi in 2010 zijn de betrekkingen flink verslechterd. Daarvoor onderhielden de landen nauwe diplomatieke en militaire banden. Sindsdien wordt geregeld over en weer gal gespuwd. Wel wordt nog altijd flink tussen beide naties gehandeld.