Slimme en snappy satire

Hoewel Dear White People al sinds december in voorpremières in de bioscopen draait, beleeft hij pas deze week officieel z’n Nederlandse première. De film werd eind vorig jaar vervroegd uitgebracht door de opschudding rondom het niet schuldig verklaren van de politieman die in augustus in het plaatsje Ferguson de zwarte tiener Michael Brown doodschoot. Maar de snappy en slimme satire over de illusie dat we in het Westen in een postraciale, postideologische samenleving leven blijft actueel.

Vermomd als een campuskomedie, een film die zich op een universiteitscampus afspeelt, steekt Dear White People (van debutant Justin Simien) de draak met alle vormen van wit en zwart racisme op een fictieve Ivy League-universiteit. We volgen radiomaakster Samantha die in haar programma Dear White People tekeergaat tegen de hypocrisie van kleurenblindheid en positieve discriminatie. Maar eigenlijk doet de plot er niet toe. Het gaat om de hoge grapdichtheid, en de verwarring die dat teweegbrengt.