Sinterklaasfeest op lijst Cultureel Erfgoed in Nederland

Het Sinterklaasfeest is vandaag officieel op de nationale culturele erfgoedlijst geplaatst.
Het Sinterklaasfeest is vandaag officieel op de nationale culturele erfgoedlijst geplaatst. Foto ANP

Het Sinterklaasfeest is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Dat maakte het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vandaag bekend. Ook Zwarte Piet hoort daarbij.

Al in oktober werd bekend dat het VIE voornemens was het Sinterklaasfeest op de nationale erfgoedlijst te plaatsen. Vandaag vond de formele ondertekening van het certificaat plaats. Daardoor heeft het jaarlijkse feest rond 5 december een beschermde status gekregen. Dat gebeurde op voordracht van het Sint & Pietengilde.

Bloemencorso’s

Het Sinterklaasfeest, inclusief cadeautjes, gedichten, surprises én Zwarte Pieten, staat nu op een lijst waarop onder andere ook Sint Maarten in Utrecht, het Draaksteken in het Limburgse Beesel en verschillende bloemencorso’s staan. De inventaris is een soort longlist voor tradities die uiteindelijk door de minister van OCW kunnen worden voorgedragen om op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed, de onstoffelijke tegenhanger van de Wereld Erfgoedlijst te komen.

Plaatsing op de inventaris betekent echter niet dat een traditie moet blijven zoals hij is. Directeur Ineke Strouken van het VIE schrijft dan ook dat het hier gaat om “een traditie met enige geschiedenis en een gemeenschap die er achter staat en wil werken aan de toekomst van de traditie.” De timing van het uitkomen van het nieuws dat het Sinterklaasfeest op de erfgoedlijst geplaatst zou worden was destijds pikant vanwege de doorlopende discussie over het al dan niet racistische karakter van Zwarte Piet.