Shell schrapt miljardenproject in Qatar wegens lage olieprijs

Qatar en Shell zien af van de bouw van een chemiecomplex in de olierijke Golfstaat. Het is door de lage olieprijs te duur.

Qatar Petroleum (QP) en Shell trekken de consequenties uit de malaise op de oliemarkt: de aanleg van een groot petrochemisch complex in Qatar gaat niet door.

Het Al-Karaana project had één van de grootste van de wereld moeten worden. Er zou een bedrag mee gemoeid zijn geweest van 6,4 miljard dollar (5,4 miljard euro).

In een gezamenlijke verklaring lieten QP en Shell gisteren weten dat de bouw van de fabrieken onder de huidige omstandigheden niet langer loont. De partijen zeggen „na een zorgvuldige en diepgravende afweging” te hebben vastgesteld, dat de hoge aanlegkosten het complex „commercieel niet haalbaar” maken. De verklaring stelt dat de hoge kosten „in het huidige economische klimaat” een extra probleem zijn.

Het project was al een eind op streek. In 2011 sloten QP en Shell een joint venture voor een groot petrochemisch complex in de industriestad Ras Laffan. QP zou een belang krijgen van 80 procent en Shell van 20 procent. De twee zijn ook partners in de Pearlfabriek in Qatar waar gas wordt omgezet in brandstof (GTL).

Voor de aanleg van Al-Karaana zijn al verschillende contracten gesloten. De definitieve aanbesteding en de financiering bleken echter eind vorig jaar een probleem. De olieprijs was toen al aan zijn neergang begonnen.

Afgezien van de dalende olieprijs – sinds vorige zomer bijna 60 procent lager – voert Shell onder topman Ben van Beurden een scherp kostenbeleid. De bestuursvoorzitter kondigde begin vorig jaar bij zijn aantreden aan, dat hij alle activiteiten tegen het licht zou houden en zou afstoten wat onvoldoende rendeerde.

Intussen worden de problemen voor de olie-industrie steeds groter. De exploratie-activiteiten in de Noordzee zijn volgens gegevens van Deloitte’s Petroleum Services het afgelopen jaar met 47 procent teruggelopen. Saudi Aramco zou een uitbreiding van de raffinaderij in Ras Tanura in Saoedi-Arabië hebben opgeschort.

Intussen blijft de olieprijs dalen. Een vat ruwe Noordzee-olie (Brent) kost nu 47 dollar. Het Amerikaanse ministerie van Energie voorspelde deze week een gemiddelde olieprijs voor dit jaar van 58 dollar.