Cover nrc.next kan als lesmateriaal, niet als poster in klas

Het Kennemer College in Heemskerk heeft een cover van nrc.next verwijderd waarop een cartoon van Charlie Hebdo te zien was. De spotprent van een zoenende moslim met de tekst ‘liefde is sterker dan haat’ was vrijdag besproken in de les en daarna door de docent opgehangen aan een raamwand van een lokaal, zegt een woordvoerder. „Iedere leerling of docent die langsliep kon de tekening zien.’’ Sommige leerlingen voelden zich beledigd.

Na een aantal klachten is de cover die dag weer weggehaald, waarna De Telegraaf gisteren kopte ‘Verbod Charlie Hebdo op school Heemskerk’. Een inperking van de vrijheid van meningsuiting, luidde de kritiek.

De school ziet het anders. Na de aanslagen in Parijs zijn in verschillende klassen gesprekken gevoerd over wat er is gebeurd, zegt de woordvoerder. In de les had de cartoon context gekregen, maar hangend aan de raamwand ontbrak de nuance, zegt de zegsman. Op deze afdeling wordt geen Frans gegeven. Sommige leerlingen dachten dat de profeet Mohammed werd afgebeeld.

De directie stuurde een excuusbrief naar alle circa tweehonderd ouders. Die brief kwam in handen van De Telegraaf. „Vandaag is er tot onze spijt door een docent een poster opgehangen die aanstootgevend was en absoluut niet past in het beleid van de school”, staat erin.

Directeur Marleen Lemstra schrijft dat het ophangen van de krantenpagina een „ernstige fout” was waar de docent „ernstig” op is aangesproken.

De docent heeft ook spijt, zegt de woordvoerder. „Binnen het pedagogische debat gaat het erom dat je met respect met elkaar omgaat”, zei Lemstra bij RTV Noord-Holland. „Dat is ook in het publieke debat zo, maar daar is meer ruimte. Bij ons staat voorop: kwetsende uitlatingen naar leerlingen, in welke vorm dan ook, willen wij niet op school.”