Boko Haram veegde twee dorpen van de kaart, zo tonen deze satellietfoto’s

Amnesty International / DigitalGlobe

De Nigeriaanse dorpjes Baga en Doron Baga zijn bijna volledig van de kaart geveegd door de aanvallen deze maand van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag op basis van satellietbeelden.

Zeker 3.700 gebouwen zijn verwoest en mogelijk 2.000 mensen zijn vermoord, zegt Amnesty, die spreekt van “de bloedigste aanval van Boko Haram ooit”. Volgens de Nigeriaanse overheid zijn er 150 mensen omgekomen. De mensenrechtenorganisatie maakte satellietfoto’s op 2 en 7 januari, voor en na de aanvallen.

Beweeg met je muis over de satellietfoto om meer details te bekijken (het kan even duren voordat de grote foto getoond wordt).

We horen weinig over Boko Haram

Zeventien doden in Parijs, ruim drie miljoen mensen op de been in Frankrijk. Mogelijk 2.000 doden bij geweld van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, en niemand gaat de straat op. De slachtoffers van Boko Haram zijn de afgelopen jaren nooit erg nieuwswaardig geweest. NRC-redacteur Wim Brummelman gaf hier vanochtend in nrc.next vijf verklaringen voor:

 1. Er zijn geen beelden
  Noord-Nigeria is een no go-area voor journalisten: veel te gevaarlijk. En zonder directe verslaggeving ter plekke met aangrijpende foto’s en video’s is het moeilijk aandacht te genereren, zegt terreurexpert Max Abrahms van Northeastern University in Boston.
 2. Het is ver weg
  Duizend kilometer is de afstand tussen de hoofdstad Abuja en Baga. Bijna twee dagen duurt een autotocht van de commerciële hoofdstad Lagos naar het noorden.
 3. Boko Haram niet gelieerd aan Al-Qaeda
  Een terreurexpert die serieus genomen wil worden, moet Al-Qaeda bestuderen, zegt Max Abrahms. Maar anders dan bijvoorbeeld Al-Shabaab in Somalië heeft Boko Haram niet of nauwelijks banden met Al-Qaeda. “Daarom is er weinig internationale aandacht.”
 4. Racisme speelt ook een rol
  Racisme is een van de redenen waarom het bloedvergieten in Nigeria onderbelicht blijft, vermoedt terreurexpert Abrahms. “Zowel daders als slachtoffers zijn zwart. Als de slachtoffers blank zouden zijn, zou er waarschijnlijk meer aandacht zijn.”
 5. En Nigeria zelf vindt het ook normaal
  President Goodluck Jonathan liet zich zaterdag fotograferen op een huwelijksfeestje. Minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala twitterde direct na de aanslagen in Parijs: ‘Je suis Charlie’. Maar over de slachtoffers van Boko Haram zeiden de president en zijn minister niets. Ook in kranten en sociale media bleef het aanvankelijk stil.

Lees ook in nrc.next: Waarom vragen Afrikanen niet wat meer aandacht?